Menu

Cronica lui Bogatu, 09.02.2019

Atașați de SUA și UE

Arătam în una dintre cronicile anterioare că astăzi Republica Moldova este mai atașată de SUA și de Europa ca oricând, iar acest fapt dovedește că anume în ultimii ani, sub actuala guvernare, cursul occidental capătă contururi reale, nu doar declarate ca anterior. Au fost destule voci care mi-au contestat afirmațiile. Iată însă că-mi dă dreptate chiar Derek Hogan, ambasadorul american la Chișinău, care declară că în prezent Moldova e legată de SUA și Europa mai mult ca oricând. La o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, el a vorbit în limba română despre visul românesc al moldovenilor de la est de Prut sub ocupație sovietică.

Un test crucial

Ambasadorul SUA consideră că Republica Moldova are vocație europeană. În opinia sa, deși, uneori, este dificil de văzut sau de recunoscut, s-a înregistrat un progres real pe calea integrării europene, iar această ascensiune trebuie confirmată în viitoarele alegeri care se constituie într-un test crucial pentru democrația autohtonă. Forțe interne și externe încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să dezbine societatea, spune ambasadorul american. Aluzia este transparentă. Derek Hogan denunță astfel acțiunile distructive ale Moscovei și ale forțelor politice de la Chișinău aflate în serviciul fostei metropole și ne asigură că putem conta pe  sprijinul SUA.

Mită de 20 milioane $

Între timp, în jurul alegerilor parlamentare  izbucnește un scandal  terifiant. Dodon este acuzat  că a revenit la Chișinău de la Moscova  cu avionul Gazpromului nu din cauza ceții, ci pentru că a aduce ilegal la bordul lui din Rusia niște saci cu bani. Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, susține că șeful statului ar fi primit 20 de milioane de dolari din Rusia pentru  campania electorală a socialiștilor. Arătam într-o Cronică anterioară că, acceptând favorul lui Putin de a veni cu un avion rusesc, Dodon a luat mită de la liderul de la Kremlin.

Dacă se confirmă dezvăluirile lui Kalinin, șeful statului s-a întrecut pe sine însușii. A luat drept mită nu doar avionul Gazpromului, ci și 20 milioane de dolari. Socialiștii neagă acuzațiile, însă dacă Kalinin are dreptate, PSRM trebuie exclus  din cursa electorală așa cum a fost exclus acum patru ani Partidul lui Renato Usatîi. Și nu contează câți simpatizanți au socialiștii. Legea într-o democrație autentică nu se aplică în funcție de numărul votanților.

Dodon contra Șor

Igor Dodon se produce și într-un alt spectacol fabulos. De data aceasta în  campania lui Ilan Șor. Cei doi își spală rufele în public, insultându-se reciproc. După ce Șor a dezvăluit că, împreună cu interlopul Veaceslav Platon, a finanțat două campanii electorale ale lui Dodon, președintele republicii a răbufnit. Și-a  dar drumul la gură, făcându-l pe Șor albie de porci.

Petreceau împreună

Totuși, Dodon s-a văzut nevoit să recunoască până la urmă că anterior a avut relații amicale cu Șor. A mărturisit că au călătorit împreună cu avionul afaceristului, că se întâlneau cu familiile.

Și ca să fie tacâmul complet, Șor a venit la conferința de presă  cu un cogeamite geamantan, parcă reproducând un episod din thrillerul regizorului georgian Géla Babluani Valiza cu bani. Primarul Orheiului, ironizându-l pe Dodon, a spus că banii pe care i-a cărat în această geantă pentru actualul președintele au miros care poate fi perceput încă și astăzi. Păruiala dintre Dodon și Șor îmi amintește de un filmuleț din internet despre bătaia dintre un scorpion și un păianjen numită Văduva Neagră, două dintre cele mai veninoase creaturi de pe Terra.

Complicii lui Platon

Socialiștii își dau arama pe față. Parcă întărind acuzațiile aduse de Șor lui Dodon, PSRM se solidarizează cu penalul Veceaslav Platon, pronunțându-se împotriva vânzării pachetului majoritar de acțiuni de la Moldinconbank. Vlad Bătrâncea, unul dintre fruntașii acestui partid, a protestat într-o conferință de presă contra cumpărării de către un investitor european a acțiunilor care aparțineau anterior lui Veaceslav Platon. Curios este faptul că demersul socialiștilor vine la mai puțin de o săptămână după ce Platon a calificat tranzacția ca fiind ilegală și a încercat, printr-o scrisoare publică, să intimideze investitorul european care vrea să cumpere fostele sale acțiuni de  la Moldinconbank.

Un alt detaliu picant este faptul că socialiștii i-au sărit în apărarea lui  Platon chiar în ziua în care Șor a dezvăluit că el împreună cu Platon a finanțat două campanii electorale ale lui Dodon. Sunt prea multe coincidențe ca să fie întâmplătoare. PSRM a ieșit la rampă ca la comandă, de îndată ce a început să se agite disperat Platon. De unde și impresia că Dodon este nu atât complicele lui Platon, cât sluga lui umilă.

Tauber, huiduită

Viața candidaților pentru alegerile parlamentare nu-i doar lapte și miere. Până și favoriții campaniei electorale adesea nu reușesc să găsească un limbaj comun cu alegătorii. Unul dintre liderii Partidului Șor, Marina Tauber, a fost huiduită în satul Pitușca, Călărași.

Greu în diasporă

Și Maia Sandu nu are liniște în circumscripția uninominală din Europa. S-a făcut mult tam-tam în mass-media pe seama faptului că ea s-a dus să candideze în diasporă, unde victoria părea mai facilă. Se pare însă că și în Europa de Vest liderul PAS nu trebuie să se lase pe tânjală. Alegătorii îi pun întrebări incomode, iar echipei sale, la auzul lor, îi sare repede țandăra. Consternant este faptul că atât Maia Sandu, cât și echipa ei nu știu să poarte o discuție civilizată cu electoratul. Se enervează, bruschează, caută să le închidă gura oamenilor care vor să afle de ce, bunăoară,  Andrei Năstase s-a aliat în trecut cu Dodon. Înțeleg, desigur, că reproșurile alegătorilor fac sânge rău concurenților electorali. Numai că, în mod normal, un politician pro-european trebuie să aibă cel puțin o conduită europeană ca să-l credem pe cuvânt când afirmă în spiciurile electorale că ne vrea doar binele.

Unitate pentru măreție

Președintele SUA, Donald Trump, în ciuda controversei cu Partidul Democrat pe tema zidului de la frontiera americană, în discursul anual despre Starea națiunii rostit în camerele reunite ale Congresului, a îndemnat la cooperare cu opoziția pentru a reda Americii măreția.

Fără socialism

Trump și-a ridicat vocea împotriva  socialismului. America, a spus el, a fost este și va fi o țară a oamenilor liberi, fără reglementări birocratice, fără dominația statului asupra individului, fără socialism. El a răspuns astfel stângii din opoziția democrată care încearcă să promoveze modele ale statului asistențial.

Realismul principial

Politică externă americană, a subliniat Trump, are la bază realismul principial și tocmai de aceea SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, revizuiesc tratatele internaționale nedrepte, forțează țări precum China și Rusia să renunțe la practici incorecte.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.