Menu

Maia Sandu și-a prezentat prioritățile pentru următorii patru ani de mandat

Îmbunătățirea relațiilor externe, depășirea crizei economice și sanitare și lupta împotriva corupției. Acestea sunt prioritățile anunțate de Maia Sandu, candidatul care a câștigat alegerile prezidențiale. Ea afirmă că le va pune în practică chiar din prima zi de mandat. În cadrul unui briefing, Sandu a mai anunțat că în primele săptămâni de la învestire îl va primi la Chișinău, într-o vizită oficială, pe președintele României, Klaus Iohannis, și va avea o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski.

Maia Sandu a declarat că deja a reușit să scoată politica externă din comă. Ea și-a anunțat prioritățile pe care intenționează să le aplice în practică imediat ce va fi învestită în funcția de președinte a țării.

"Mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și a crizei economice. Voi solicita ajutor sub formă de donații de echipamente, ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe. Voi pune în discuții asigurarea Republicii Moldova cu vaccin împotriva COVID, într-un termen cât mai restrâns posibil."


Maia Sandu a mai menționat că în bugetul de stat pentru anul 2021 trebuie să fie suficiente resurse financiare pentru sectorul sănătății, dar și pentru cel economic.


"Solicit ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real nu doar declarat pentru agenții economici. Scutirea timp de un an de impozite salariale pentru reangajarea oamenilor care au fost disponibilizați din cauza crizei, taxa zero pentru profitul reinvestit."


O altă prioritate anunțată de Maia Sandu ține de lupta împotriva corupției.


"Voi aproba o nouă componență a Consiliului suprem de securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului de Securitate, furtul miliardului, laundromatul, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice."


Maia Sandu mai promite să vină cu inițiative legislative de înăsprire a pedepselor pentru fraude ce țin de finanțări ilegale.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.