Menu

Opt candidați vor lupta în această duminică pentru funcția de șef al statului. Vă prezentăm portretele acestora

Moldovenii sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele țării pentru următorii patru ani. Opt candidați luptă pentru acest fotoliu.

Primul în buletinul de vot este președintele formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Acesta s-a născut în orașul Fălești, are 41 de ani și este de profesie pedagog. Usatîi a lucrat la Aeroportul Internațional Chișinău și la Calea Ferată a Moldovei în calitate de inginer. În prezent, este primar al municipiului Bălți. 

Cine este cel de-al doilea candidat în buletinul de vot aflăm de la colegul meu Mihai Sîtnic. Mihai, bună seara. 

Următorul în buletin este liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Politicianul are 45 de ani și este jurist de profesie. Din 1997 până în 2000, a deținut funcția de procuror la Procuratura de Transport din Chișinău. S-a lansat în politică în 2015. În perioada august - noiembrie 2019, Andrei Năstase a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne. În prezent este consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Cu numărul trei în buletin este Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat. El are 64 de ani și este filolog de formație. Are și un masterat în drept administrativ și constituțional. În perioada 1990-1994 a fost primar al satului Răzeni, Ialoveni. Timp de 10 ani a ocupat fotoliul de deputat. În Parlament, a condus fracțiunea PLDM. Din 2018 până în august 2020 a fost președinte al PLDM. 

Următorul în buletin este actualul președinte al țării, Igor Dodon, care luptă pentru un nou mandat, în calitate de candidat independent. Are 45 de ani și este economist de meserie. Înainte de a ajunge în fotoliul de șef de stat, a fost deputat în mai multe legislaturi, din 2009 până în 2016. Anterior, a ocupat funcțiile de prim viceprim ministru și ministru al Economiei. 

Violeta Ivanov, care candidează din partea Partidului "ȘOR", este a cincea în buletinul de vot. Are 53 de ani, este inginer de profesie și deputat din 2009. Anterior, timp de un an, a fost ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale. Din decembrie 2014 și până în decembrie 2015, a fost președinte al fracțiunii parlamentare a PCRM. În 2015, Ivanov a părăsit această formațiune și doi ani mai târziu s-a alăturat Partidului Democrat. În mai 2020, a plecat din PDM și s-a alăturat Partidului ȘOR.

Următoarea în buletin este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, de profesie economist. Între 2010 și 2012, a fost consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, în Washington. Trei ani mai târziu, a devenit ministru al Educației, în Guvernul Filat. Ulterior, și-a fondat propriul partid, iar între lunile iunie și noiembrie 2019 a deținut funcția de premier. La alegerile prezidențiale din 2016 s-a confruntat cu Igor Dodon în turul doi, dar a fost învinsă.

Următorul candidat este deputatul Octavian Țîcu. El are 48 de ani, este istoric și fost boxer, și candidează din partea Partidului Unității Naționale, pe care îl conduce. În 1996, ne-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice. Țîcu a intrat în viața politică în 2013 când a fost timp de trei luni ministru al Tineretului și Sportului. A ajuns în Parlament după alegerile din 2019, în fracțiunea Platformei DA, însă ulterior a părăsit-o și a rămas deputat neafiliat.

Candidatul cu numărul 8 din buletinul de vot este Dorin Chirtoacă. Are 42 de ani și este de profesie jurist. În 2007, a fost ales primar de Chișinău. A ocupat fotoliul până în 2017, când a fost suspendat din funcție prin decizia instanței de judecată. În 2018, și-a dat demisia. Dorin Chirtoacă este președintele Partidului Liberal și candidează din partea Blocului Electoral UNIREA. În prezent este consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.