A ajuns în Parlament. Proiectul de lege privind votul uninominal, înregistrat

Embed:

Proiectul de lege privind votul uninominal a fost înregistrat astăzi în Parlament. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Şeful Legislativului a declarat că proiectul va fi supus votului doar după obţinerea avizului comisiei de la Veneţia. 

Potrivit proiectului, vor fi constituite 101 circumscripţii uninominale, iar din fiecare va fi ales câte un deputat. Candidaţii trebuie să colecteze în susţinerea lor cel puţin o mie de semnături, dar nu mai mult de două mii. De asemenea, pretendenţii la funcţia de deputaţi vor trebui să prezinte cazierul de integritate. Şi diaspora îşi va putea alege proprii  reprezentanţi în Parlament. 

"Pentru diaspora se va se va face initial înregistrarea prealabilă. Pentru a afla câţi alegători sunt în diaspora şi unde sunt localizaţi din punct de vedere a teritoriului. În funcţie de rezultatele acestei înregistrări prealabile se vor forma circumscripţiile uninominale", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Deputaţii vor putea fi demişi prin referendum local organizat în circumscripţia unde au fost aleşi. Însă nu vor putea fi destituiţi în primul şi ultimul an de mandat. 

"Motivele sunt prevzute în lege, printre care sunt: faptul că cu rea credință sau cu rea intenție nu reprezintă interesele comunității de care a fost ales; faptul că nu vine la întâlniri și nu se întâlnește cu reprezentanții respectivi. Faptele ilegale pot servi la fel, ceea ce înseamnă lipsa de etică sau încălcarea unei norme de conduită", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Şeful Legislativului a declarat că proiectul de lege nu va fi supus votului în Parlament până când nu vor fi organizate dezbateri ample pe acest subiect.

"Se organizează o echipă de experți internaționali pe domeniul electoralului, acea echipă urmează să vină la Chișinău, să discute cu autorii, să discute cu alte fracțiuni din Parlament, să discute cu partide parlamentare și extraparlamentare, societate civilă și experț", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cel mai recent sondaj realizat de compania Intellect Group arată că aproximativ 80 la sută dintre cetățeni se pronunță în favoarea alegerii directe a deputaților. Votul uninominal este aplicat în mai multe țări dezvoltate, inclusiv în SUA și Marea Britanie.

Lasă un comentariu