Accize mai mari. Ţigările, carburanţii şi alcoolul se vor scumpi în 2018

Embed:

Accizele pentru ţigări, alcool şi carburanţi vor creşte de anul viitor. Majorările sunt prevăzute în proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru 2018, votat, ieri, de Parlament în primă lectură.

Potrivit documentului, maşinile de lux vor fi impozitate, iar facilităţile pentru magazinele duty-free vor fi eliminate până în 2019. Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, afirmă că toate aceste măsuri vor spori încasările la bugetul de stat.

Unii deputaţi s-au arătat nemulţumiţi de schimbări.

Potrivit proiectului de lege, pentru fiecare 50 de pachete de ţigări cu filtru va fi aplicat un acciz cu 50 de lei mai mare faţă de anul trecut. Totuşi, cel mai mult se vor scumpi ţigările fără filtru.

Pentru aceeaşi cantitate va fi aplicat un acciz cu 350 de lei mai mare. Un pachet va costa cel puţin 10 lei. Unii deputaţi consideră însă că aceste măsuri vor încuraja contrabanda.

"În situaţia în care noi ridicăm preţul la ţigările fără filtru, credeţi-ne, zonele pe care mai puţin le controlăm - Transnistria, Odesa, o să înceapă fluxuri de ţigări tenebre la intrarea în Moldova", a spus deputatul PPEM, Simion Grișciuc.

"Îmi pare rău să văd deputaţi în această sala, care sunt de anumite măsuri din politica bugetară fiscală care ar reduce consumul de tutun", a menționat deputatul PCRM, Oxana Domenti.

Noua lege privind politica bugetar fiscală prevede măsuri care vor îmbunătăţi climatului de afaceri, afirmă ministrul Finanţelor.

"Acordarea restituirii sumei TVA pentru întreprinderile care produc lapte, aplicarea cotei reduse TVA pentru energia termică produsă în biocombustibil solid, destinată instituţiilor publice", a precizat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Proiectul mai prevede că, în 2018, magazinele care activează în regim duty-free, vor fi scutite de facilităţi fiscale. Ele vor achita în bugetul de stat toate taxele de import.

De asemenea, va fi introdus impozitul pe lux pentru automobilele mai scumpe de 1,5 milioane de lei.

Lasă un comentariu