Acordul de Liber Schimb cu UE a dat un stimul exportatorilor

Embed:

Anul trecut, volumul exporturilor din ţara noastră a crescut cu peste 9 la sută. Cel puţin asta arată un studiu realizat de compania "Echipa economică germană". Experţii economici nemţi spun că, în mare parte, majorarea se datorează implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Totuşi, ei recomandă autorităţilor de la Chişinău să reia relațiile comerciale cu Federația Rusă. 

"Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei, iar aproape jumătate din produsele importate vin, la fel, din ţările UE. Ţin să menţionez că această colaborare este benefică nu doar pentru Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană", a spus expertul german, Woldemar Walter.

Potrivit studiului, 65 la sută din volumul total al produselor moldoveneşti exportate ajung în statele blocului comunitar.

Experții germani mai afirmă că Acordul de Liber Schimb nu a afectat direct relațiile economice între Moldova și Rusia. Reducerea exporturilor pe piața rusă se explică prin criza din această țară. Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a fost semnat în 2014.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, volumul exporturilor în țările blocului comunitar a depășit un miliard şi 300 de milioane de dolari. "Echipa economică germană" oferă servicii de consultanță autorităților de la Chişinău din 2010. 

Lasă un comentariu