Acorduri de colaborare. 12 sate din Hînceşti s-au înfrăţit cu 12 comune din Iaşi

Embed:

12 sate din raionul Hînceşti şi tot atâtea comune din județul Iaşi, România, au semnat acorduri de colaborare pentru parteneriate economice şi culturale. Primarii moldoveni speră că, prin aceste înfrăţiri, vor obţine finanţare pentru implementarea unor proiecte importante în localităţile pe care le administrează. Evenimentul a avut loc, ieri, la Conacul Banuc Bei din oraşul Hînceşti.

Semnarea acordurilor de colaborare dintre cele 24 de primării din judeţul Iaşi şi raionul Hînceşti are loc într-o sală de la conacul Manuc Bei. Autorităţile locale speră ca proiectele să nu fie puse doar pe hârtie, ci şi  implementate în realitate. Primarii de la noi au nevoie de susţinere financiară pentru reparaţia drumurilor locale, caselor de cultură, grădiniţelor sau construcţia unor stadioane sau apeducte.

"Un sistem de apeduct şi canalizare în volum de finanţe este destul de costisitor, Primăria, consiliul local, consiliul raional şi poate fondurile naţionale ale RM nu pot să acopere", a spus primarul satului Bujor, raionul Hînceşti, Gheorghe Coşleţ.

"Chibzuim un proiect ca să construim un stadion, un teren sportiv pentru gimnaziu pe care sper că o să îl ducem la bun sfârşit. În jur de 500 de mii de lei. În acordul respectiv este stipulat că 30 la sută dintr-un proiect oarecare, partea română poate să-l finalizeze", a zis primarul satului Mireşti, raionul Hînceşti, Victor Sinogaci.

Primarii de peste Prut spun că vor face tot ce le stă în puteri pentru a-i susţine pe colegii lor din Moldova. 

"Nu ne rămâne decât să identificăm surse de finanţare şi sigur în măsura posibilităţilor o să fim alături", a afirmat primarul comunei Moşna, judeţul Iaşi, Georgel Popa.

"Cele mai la îndemână proiecte care pot fi implementate sunt cele care vizează aspectele culturale, aspectele care ne leagă. Intenţionăm să facem activităţi comune împreună cu copiii, activităţi educative", a declarat primarul comunei Româneşti, judeţul Iaşi. Ioan Stegariu.

Până în prezent, cu ajutorul autorităţilor locale din judeţul Iaşi, în raionul Hînceşti au fost implementate mai multe proiecte de interes public.

"Biblioteca raională care a fost reconstruită cu surse financiare din judeţul Prahova. Sala de şedinţe a Consiliului raional şi acum un proiect este de construcţie staţiei de urgenţă de la Spitalul Raional Hânceşti. Până la moment sunt sub 100 de mii de euro", a spus preşedintele raionului Hînceşti, Ghenadie Buza.

"Sunt proiecte frumoase, sunt peste două milioane de euro proiecte transfrontaliere unde au acces primarii. Proiecte pentru cultură, pentru şcoli, administraţie, grădiniţe, creşe", a zis preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Comunele din judeţul Iaşi au 60 de înfrăţiri cu satele din ţara noastră. Până acum, sute de localităţi din Moldova au semnat acorduri de colaborare cu cele din România. 

 

Lasă un comentariu