Administraţia de la Tiraspol îndeamnă locuitorii din regiune să predea de bună voie armele şi muniţiile pe care le deţin ilegal

Embed:

Administraţia de la Tiraspol îndeamnă locuitorii din regiune să predea de bună voie armele şi muniţiile pe care le deţin ilegal sau pe care le-au găsit întâmplător, pentru a fi scutiţi de răspundere penală. Reprezentanţii aşa-zisului Minister de Interne din stânga Nistrului susţin că majoritatea acestor muniţii sunt păstrate încă din perioada războiului din 1992. 

Autorităţile separatiste din regiunea transnistreană afirmă că, în ultimii 25 de ani, au ridicat aproximativ 50 de pistoale automate, 1.200 de grenade şi 150 de mii de cartuşe deţinute ilegal, multe dintre care au fost predate benevol de localnici. Doar anul trecut, în jur de 100 de oameni s-au prezentat de bună voie la miliţie. Majoritatea susţin că ar fi găsit muniţiile întâmplător.

"În multe dintre cazuri, aceste obiecte sunt predate de oameni care s-au mutat în case noi şi care au găsit muniţii lăsate de proprietarii precedenţi. Acestea sunt păstrate, adesea, în subsoluri", a menționat reprezentant al aşa-zisului MAI din regiune, Irina Craveț.

Experţii în problema transnistreană afirmă că numărul armelor şi muniţiilor păstrate de populaţia din regiune nu poate fi stabilit, dar poate prezenta un pericol pentru securitatea din zonă.

"Dacă aceasta acţiune este sinceră, eu o salut. În anii 91-92 pe mâinele separatiştilor au ajuns mii şi mii de arme de foc, unităţi blindate, acest număr de arme nu poate fi supus unui control", a spus liderul Asociaţiei de veterani Credinţă Patriei, Ghenadie Cosovan.

"Continuă procesul de retragere a armamentului din depozite şi propulsarea acestuia pe piaţa neagră, practic nicio persoană care după terminarea conflictului nu a venit cu mâinele goale. De aici zeci de mii de cartuşe, sute de grenade", a afirmat fostul membru al CUC, Ion Leahu.

În vara anului trecut, Parlamentul de la Chişinău a solicitat retragerea trupelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Rusie de pe teritoriul ţării noastre. O declaraţie în acest sens a fost votată de 61 de deputaţi.

Lasă un comentariu