Admiterea 2017: Cât costă studiile de licenţă în Republica Moldova

Embed:

Până la startul admiterii în universităţile din ţară a rămas doar o săptămână, aşa că absolvenţii liceelor mai au la dispoziţie zile numărate pentru a-şi alege viitoarea profesie. Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior susţin că, în acest an, taxele de studii nu s-au schimbat. Astfel, cele mai scumpe facultăţi rămân a fi medicina, dreptul şi arhitectura.

Taxa anuală de studii la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" variază între 28.800 şi 30.400 de lei, cea mai scumpă fiind stomatologia. 

La Universitatea de Stat din Moldova sunt 13 facultăţi. Cel mai mult vor achita pentru un an de studii cei care aleg Dreptul, unde taxa este de 10 mii de lei. La Limbi Străine studenţii vor trebui să plătească 7.000 de lei, iar la Informatică - 6.000 de lei.  

Şi Academia de Studii Economice are un spectru larg de facultăţi. Cele mai scumpe sunt Dreptul, Economia Mondială, Finanţe şi Bănci, Contabilitatea şi Turismul. Pentru un an de studii la una dintre aceste specialităţi, studenţii vor achita 8.600 de lei. 

Nu sunt ieftine nici studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde la specialitatea Arhitectură, de exemplu, taxa de studii este de 11.000 de lei, iar la Informatică de 9.000 de lei. 

Cele mai mici taxe sunt la Universitatea Pedagogică. Un an de studii la Facultatea de Psihologie costă 5.800 de lei, la Arte Plastice - 5.600, iar la Istorie şi Geografie - 5.300 de lei.

În acest an, unele Universităţi au pregătit noi programe de studii.

"Vor fi din domeniul destul de interesant pentru tineri, cu un viitor. Mă refer la domeniul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţilor, ele sunt: Ingineria softurilor, Robotică şi Securitatea Sistemelor Electronice. Avem profesorii bine pregătiţi, pregătim şi câteva laboratoare în acest sens", a zis rectorul UTM, Viorel Bostan.

Rectorii se aşteaptă ca numărul aplicanţilor să fie aproape acelaşi de anul trecut.

Viitorii studenţi spun că vor alege facultatea în funcţie de perspectivele de angajare.

Cererile pentru admiterea în universităţile din ţară pot fi depuse în perioada 24 - 31 iulie.

Lasă un comentariu