Afacere păguboasă! 20 de fermieri ar putea întoarce statului subvenţii în valoare de şapte milioane de lei

Embed:

20 de agricultori care au beneficiat de subvenții în valoare de şapte milioane de lei pentru a planta coacăză ar putea fi nevoiţi să întoarcă banii înapoi. Şi asta pentru că nu au îndeplinit condiţiile prevăzute în contractual semnat cu statul.

Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură i-a acţionat în judecată pentru că butaşii s-au uscat, iar fermierii nu au anunţat autorităţile. Pomicultorii spun tufele de coacăză au avut de suferit din cauza secetei. 

În 2013, mai mulţi agricultori au primit subvenţii de la stat pentru plantarea coacăzei, câte 50 de mii de lei pentru un hectar. Fermierii s-au angajat să dezvolte afacerea cel puțin trei ani, dar culturile s-au uscat. Este şi cazul Clarei Sava din satul Codrul Nou, raionul Telenești. Femeia a investit două milioane de lei într-o plantaţie de 30 de hectare, iar butașii au început să se usuce chiar din primul an.

"Noi am investit cu toată familia, cinci ani de zile am muncit, dar nu am avut niciun rezultat, niciun profit. Stăm cu credite și datorii", a spus agricultoarea Clara Sava.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi fermieri care au beneficiat de subvenţii. Nicolae Roadedeal are 30 de hectare de coacăză în satul Larga din raionul Anenii Noi. El a plantat butași aduși din Polonia, iar în această vară urma să se bucure de prima roadă.

"Și cu irigare, tot se usucă. Fix aceeași problemă. Ea pur și simplu nu rezistă la temperaturile înalte, la seceta din aer", a afirmat agricultorul Nicolae Roadedeal.

Iar Ecateria Medvețchi din satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, a hotărât să defrișeze terenul, după ce toată coacăza s-a uscat. Potrivit contractului semnat cu Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, femeia ar fi trebuit să anunţe autorităţile că plantaţia se usucă, iar pentru că nu a făcut acest lucru, a fost dată în judecată.

"În luna august, ne-au dat în judecată, ne-au spus că trebuie să întoarcem banii înapoi", a spus agricultoarea Ecateria Medvețchi.

"Niciunul dintre ei nu a sesizat instituția care i-au finanțat, adică Agenția de Intervenții și Plăți, privind constatările sau privind că plantația se usucă, că plantația este deja viabilă și nu poate fi deja utilizată conform destinației, ceea ce trebuia făcut în mod obligatoriu, conform condițiilor contractuale", a zis directorul AIPA, Ion Ciubuc.

Problema a ajuns și în vizorul specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, care au constatat că, în ultimii ani, s-au uscat 40 la sută din cele 200 de hectare de coacăză plantate în toată țara.Reprezentanţii ministerului au pornit o anchetă, iar până atunci subvenţionarea coacăzei a fost oprită.

"Poate fi cauza materialului săditor neconform. Uscarea plantațiilor poate fi ca rezultat a condițiilor piedo-climaterice. Deci, a schimbărilor climatice. Poate fi posibil și dezvoltarea unui virus care mai mult se reflectă la materialul săditor. A patra cauză, posibil întreținerea neadecvată", a spus secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Dacă se va demonstra faptul că plantațiile s-au uscat din cauza condiţiilor meteorologice, statul nu va mai oferi subvenții pentru această cultură.

Lasă un comentariu