Ajunul Sfântului Vasile. Cetele de urători din satul Oxentea au umblat din casă-n casă

Embed:

Clinchet de clopoţei a răsunat astăzi în mai multe localităţi din ţară. În ajunul Sfântului Vasile, cetele de urători au mers din casă în casă pentru a vesti sosirea Anului Nou pe stil Vechi. Urătorii din satul Oxentea, raionul Dubăsari, le-au dorit gospodarilor un an bogat şi prosper. Ei au fost răsplătiţi cu dulciuri, colaci şi bani.

Îmbrăcaţi în haine tradiţionale, urătorii nu au ocolit nicio casă din satul Oxentea. 

Pentru ca să le treacă pragul şi anul viitor, membrii familiei Beznos au întâmpinat urătorii cu vin şi colaci.

"Suntem foarte bucuroşi pentru că fără ei nu se petrece nimic. Aşa am ajuns, de la părinţii noştri, de la buneii, străbunei noştri. Un pahar cu vin, la care dulciuri, la care câte un leu", a spus locuitorul satului Oxentea, Ion Beznos.

"Ne gătim, tot aşteptăm copilaşii ziua, seara aşteptăm mai învârstă, mai mărişori, flăcăii. Avem şi noi copii se duc la alţii şi mai aşteptăm", a zis locuitoarea satului Oxentea, Lidia Beznos.

Nicolae Leca spune că uratul din casă în casă este o tradiţie sfântă care trebuie transmisă generaţiilor viitoare.

"Când am fost flăcău, făceam jocul în sat. Seara făceam două cete, una într-o bucată de sat şi o ceată altă bucată de sat. Dinastia noastră toată suntem colindători, urători, suntem foarte bravi", a zis urătorul Nicolae Leca.

Şi familia Petraş a întâmpinat cetele de urători aşa cum se cuvine unor gospodari.

"Am aşteptat cu mare drag şi mulţumim că aţi ajuns pe la noi, Să fie un an bogat să avem cu cine să îl întâlnim şi cu ce să vă primim", a spus locuitoarea satului Oxentea, Maria Petraș.

"Noi suntem foarte mulţumiţi că tradiţia se păstrează. Generaţiile tinere nu uită şi merg şi urează gospodarii satului care sunt primiţi cu plăcere", a zis primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu.

Mâine, în Ziua Sfântului Vasile, localnicii din Oxentea vor organiza o hora în centrul satului.

 

Lasă un comentariu