Alegeri în Italia. Coaliţia lui Berlusconi, pe primul loc la legislative

Embed:

Configuraţie dificilă în Parlamentul din Italia. Coaliția de centru-dreapta, formată din trei partide și condusă de Silvio Berlusconi, a acumulat aproximativ 36 la sută dintre voturi la alegerile parlamentare de duminică. Iar Mișcarea Populistă 5 Stele a reuşit să adune 32 la sută dintre sufragii. Însă niciuna nu poate obține majoritatea în Legislativul din peninsulă şi nu poate forma Guvernul. 

"Ce fel de zi este astăzi? - Foarte frumoasă, cu toate că plouă! - Ce emoții ați avut ieri? - Emoții de nedescris! - Acest moment este unul istoric? - Fără îndoială", a spus liderul Mişcării 5 Stele, Luigi De Maio.

Liderul mișcării 5 stele, Luigi Di Maio, a declarat că fracțiunea sa a primit susținerea cetățenilor pentru a conduce țara. De cealaltă parte, coaliţia de dreapta a lui Berlusconi, din care fac parte partidele Forza Italia, Liga Nordului şi Fraţii Italiei, consideră că ea trebuie să formeze guvernul. 

"Cred că onestitatea, libertatea și claritatea au învins. Pot fi învinuit de multe greșeli, dar cei care mă cunosc știu că nu sunt de vânzare. Am promis că vom face parte dintr-o coaliție de centru-dreapta, în cadrul căreia avem dreptul și obligațiunea să conducem în următorii ani", a zis preşedintele Liga Nordului, Matteo Salvini.

Pe locul al treilea s-a clasat partidul de centru-stânga, condus de fostul premier, Matteo Renzi, cu aproximativ 20 la sută. Rezultatele scrutinului au îngrijorat UE, în contextul victoriei forțelor eurosceptice. 

"Voi rămâne prudent cu referire la rezultatele alegerilor din Italia până când nu voi afla decizia președintelui republicii, care are îndatorirea, conform Constituției, să ofere responsabilitatea de a forma Guvernul unui partid sau altui", a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Pragul pentru obţinerea majorităţii în Parlamentul Italiei va fi de 40-45 la sută, deoarece noul sistem electoral combină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Niciun partid nu a acumulat numărul necesar de voturi, așa că formațiunile vor căuta să formeze coaliții, iar coaliția de dreapta va încerca să formeze un guvern minoritar.

Lasă un comentariu