Alexei Lungu, jurnalist PRIME, vorbește despre proiectul de modificare al Constituției

Embed:

Despre inițiativa democraților de a modifica Legea Supremă, vorbește junalistul PRIME, Alexei Lungu, realizatorul emisiunii Replica.

"Hai să facem un calcul. Dacă ne uităm la lista fracțiunilor și a deputaților sunt 101, fiindcă asta prevede Legislația Republicii Moldova. Dacă ne uităm la numărul socialiștilor în Parlament, sunt 24, dacă mai luăm în calcul și pe comuniști, dar aici este un semn de întrebare, sunt vreo 7. 24 și cu 7 fac 31. Din 101 scazi 31, face 70. Asta ar însemna că există șanse. Asta doar în condițiile în care nu se vor găsi liberal-democrați destul de perfizi și destul de, să-i zicem așa, cu două opinii, sau cu două fețe. Se spună că sunt pro-europeni, iar atunci când să ajungă în Parlament, să nu-și dea votul pentru modificarea Constituției și introducerii acestui punct foarte important. Eu cred că vor fi surprize din partea așa numitor pro-europeni, dar în mod normal vorbim nu despre partid, nu vorbim despre interese de grup, vorbim despre interesul Republicii Moldova. Și atunci este important să voteze toți. Dar îi știi pe socialiști care nu vor, care se opuna", a spus realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"24 de deputați, nu știu în ce măsură o pot face. Da, ei au niște dividente pe care trebuie să le plătească finanțatorilor externi, asta este clar, dar totuși, vorbim despre o majoritate constituită în jurul Partidului Democrat. Vorbim despre alte câteva fracțiuni, care se declară pro-europene, și atunci ori ești pro-european și votezi cel mai important pentru statul pe care vrei să-l modernizezi, ori ești doar cu părerea și opinia, sau cel puțin, așa, de dragul lumii. Fiindcă avem și o poziție extra-parlamentară care se declară pro-europeană, în schimb am văzut-o de fiecare dată cum a încercat să pune bețe-n roate drumului sau căilor pro-europene a Repulicii Moldova", a precizat jurnalistul Alexei Lungu.

"Este foarte simplu. Și hai să ne uităm la toate acțiunile pe care le-a avut PD-ul în această perioadă pentru a declara necondiționat sau calea pro-europeană a Republcii Moldova, ireversibilă, și, necondiționată. Dacă ne amintim, au fost mai multe demersuri. Am putea vorbi despre acel demers făcut de președintele PD, Vlad Plahotniuc, la ONU, când a solicitat comunitățile internaționale să susțină demersrul către comunitatea internațională să ne ajute să cerem evacuarea trupelor rusești din regiunea separatistă transnistreană. A făcut-o și premierul, Pavel Filip, la ONU în cadrul adunării generale. Au fost declarații în plenul Parlamentului. Și atunci, este și o consecutivitate, fiindcă, știi care e prolema, nu am văzut prea multă consecvență în deciziile luate de anumiți lideri declarați pro-europeni de până acum. Și atunci, este bine că fac în continuare, sau cel puțin, continuă acest șir al acțiunilor. Este foarte important și cred că inițiativa este una foarte bună și ar trebui să fie susținută de marea majoritate", a mai menționat realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Pe termen scurt nu putem vorbi neapărat despre un efect imediat. Da, este un efect bun. Este un semnal dat Bruxelului, Strasbourgului, Washingtonului, chiar și Moscovei, că Republica Moldova merge spre vest. Este un demers foarte important. Asta ar însemna un plus de credibilitate pentru Republica Moldova și pentru actuala clasă de la guvernare. Mai ales că avem, și din nou am să zic, o poziție extra-parlamentară destul de manipulatoare și mincinoasă care merge pe la Bruxel și Strasbourg și spune că cineva încearcă să returneze vectorul european. Deși ei sunt acei care fac tot posibilul să nu obținem un ajutor din partea europenilor, sau, cel puțin, să nu mai fim susținuți. Este foarte important, și ăsta ar fi efectul pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, asta înseamnă că în cazul în care se va schimba cumva viziunea unor lideri politici sau președintele va încerca ceva să mai declare sau să facă, va fi Constituția, care i se va arăta: în Constituție este scris clar, drumul ireversiBil al Repulicii Moldova este spre occident, spre vest, spre Uniunea Europeană", a zis jurnalistul Alexei Lungu.

"Coaliția de guvernare, cetățenii, și noi, jurnaliștii ar trebui să depundem un efort ca să consolidăm întreaga societate moldovenească. Să nu mai existe loc de manipulări și discuții referitor la vectorul european. Clasa de la guvernare trebuie să câștige din nou credibilitate în fața cetățenilor, fiincă această credibilitate a fost știrbită de alianțele pentru intergare europeană, atunci când nu au dus până la capăt promisiunile. Când nu și-au onorat angajamentele. Și atunci, este foarte important să fie acțiunea și cetățeanul de rând să presimtă această acțiune. Relațiile sunt foarte bune, chiar dacă cineva încearcă să le strice. Trebuie să spun că este și un subiect pe care-l vom aborda duminică cu invitatul special al emisiunii Replica. Vorbim despre o primă emisiune cu un invitat important, este președintele Parlamentului, Adrian Candu. Sunt suficiente subiecte fierinți pe care le vom discuta. Dar ăsta este și unul dintre ele, astfel încât să vedem care este viziunea guvernării, în ce măsură președintele Parlamentului este sigur că acest vot va trece în Parlament și în ce măsură clasa de la guvernare este pregătită să furnizeze rezultate cetățeanului de rând dar și partenerilor externi. Și cum spuneam, Bruxelului, Strasbourgului și Washingtonului", a mai adăugat jurnalistul Alexei Lungu.

Emisiunea Replica de duminică este la aceeași oră, într-un alt format și cu alt concept.

Lasă un comentariu