Amăgiţi la cântar! Vânzătorii din pieţe folosesc cântare necertificate

Embed:

Zilnic, suntem amăgiţi la cântar în pieţele din ţară. Experţii spun că vânzătorii folosesc cântare ilegale pentru a obţine un profit mai mare. Aceştia sunt verificaţi periodic de inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Se pare însă, că amenzile piperate nu-i sperie pe comercianţi. O demonstrează cea mai recentă inspecţie. După două zile de verificări, angajaţii Agenţiei au descoperit că, în unele piețe, peste 80 la sută dintre cântarele folosite de comercianți erau ilegale.

Potrivit legii comercianții care nu respectă legea se pot alege cu amenzi de până la nouă mii de lei. Iar atunci când sunt depistaţi repetat că încalcă aceeaşi prevedere penalitatea este dublată. Potrivit legii, comercianții nu au voie să folosească cântare ce nu au fost testate metrologic.

"Aceste mijloace de măsurare se consideră a fi ilegale pe teritoriul Republicii Moldova. Iar consumatorii au dreptul să ceară de la agenții economici prezentarea buletinului de verificare metrologică și să se asigure că acest buletin există și nu este expirat. ", a declarat Viorica Bejan, şef de direcţie Ministerul Economiei.

Oamenii care cumpără fructe sau legume de la Piața Centrală stau în rând la cele 11 cântare de control instalate în piaţă.

"Da ce să mă întorc pentru zece grame. Dumnezeu cu ea. Dacă e mai mult mă întorc, dacă e mai puțin, nu. "

"Un kilogram și 15 grame, oleacă mai mult. De multe ori verific și întotdeauna este bine. Aici nu amăgesc."

"Mă mai întorc câteodată, pentru că trebuie să fim cu toții cinstiți. Pe undeva am lăsat, pe undeva s-au certat cu mine. Sunt obraznici, fără rușine și fără respect față de omul care vine li poate lasă aici ultimii bani. "

"Am vrut acum să verific dacă nu am fost amăgit. "

Vânzătorii sunt obligați odată pe an să verifice metrologic cântarul pe care îl folosesc, iar procedura costă până la trei sute de lei. De la începutul acestui an, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a efectuat 48 de controale în piețele din țară şi a aplicat amenzi în sumă totală de 380 de mii de lei.

Lasă un comentariu