Ambasadorul Turciei, Hulusi Kilic: Republica Moldova este un partener important

Embed:

Republica Moldova este un partener important pentru Turcia, dar trebuie să depună mai mult efort pentru a consolida relaţiile bilaterale şi pentru a beneficia mai mult din Acordul de Liber Schimb.

Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Turciei în ţara noastră, Hulusi Kilic, într-un interviu realizat de colegul nostru Alexei Lungu.

"Cum credeţi că pot fi consolidate relaţiile dintre Chişinău şi Ankara în condiţiile în care avem un Acord de Liber Schimb", a zis jurnalistul Alexei Lungu.

"Întâi de toate, vreau să vă zic bine aţi venit la Ambasadă şi vreau să transmit salutări tuturor telespectatorilor. Precum cunoaşteţi, Acordul de Liber Schimb a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut, iar relaţiile cu Moldova se desfăşoară foarte bine. Cifrele din acest an denotă că Acordul de Liber Schimb a adus relaţiile noastre comerciale la un nivel mult mai înalt.

Moldova este o ţară prietenă şi frăţească pentru Turcia, o ţară care creează multe facilităţi şi în care investitorii turci sunt fericiţi şi se simt bine. Noi dorim să investim în toate sectoarele din Republica Moldova, în special în cel industrial. Cel mai important domeniu în ţara voastră este, cu siguranţă, sectorul agrar. Noi încurajăm agenţii economici turci din domeniul agrar să investească în Moldova. De asemenea, putem să colaborăm în domeniul creşterii animalelor.

Ce poate face Moldova, la rândul său, pentru a atrage investitorii turci? Moldova ar trebui să meargă şi să se prezinte în Turcia. Ar trebui să organizeze forumuri de afaceri la Ankara şi Istanbul. Noi deja discutăm despre aceste posibilităţi. Este un punct foarte important. Noi credem în viitorul Moldovei", a menționat ambasadorul Turciei în Moldova, Hulusi Kilic.

"Cum vedeţi dumneavoastră relaţiile dintre Comrat şi Chişinău? Ce ar trebui să facă atât Chişinăul, dar şi Comratul ca cetăţenii din regiunea autonomă să beneficieze de toate reformele pe care le face Chişinăul", a spus jurnalistul Alexei Lungu.

"Vă mulţumesc mult pentru această întrebare. Vreau să spun că Turcia susţine suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi spunem mereu că Găgăuzia este o parte a Republicii Moldova şi o unitate teritorială autonomă şi credem că ar trebui să funcţioneze ca o autonomie propriu-zisă. Cred că trebuie să fie luate măsuri de consolidare a încrederii fraţilor noştri, pentru ca ei să aibă încredere în viitorul acestei ţări.

Anume aceasta ne dorim, de aceea le amintim mereu găgăuzilor că centrul lor de dialog este Chişinăul. Îi îndemnăm să poarte un dialog cu Chişinăul şi să-şi expună problemele aici. Găgăuzia, care este o parte a Moldovei, nu trebuie să aştepte nimic de la altcineva. Precum am spus şi anterior, şi Moldova, la rândul său, ar trebui să le ofere găgăuzilor ceea ce ei aşteaptă. Găgăuzia nu are armată, de aceea  nu ar trebui să vă temeţi de găgăuzi. Ei sunt o parte a voastră. Noi avem legături de sânge cu ei şi credem că găgăuzii reprezintă o punte solidă între Turcia şi Moldova.

Aceste două state au nişte responsabilităţi faţă de găgăuzi şi dacă le vor îndeplini, nu va fi nicio problemă. Atunci, găgăuzii nu vor căuta soluţii în alte părţi. Noi întotdeauna le spunem că centrul de dialog se află între Comrat şi Chişinău. Aceeaşi poziţie o împărtăşeşte şi Ankara. Noi promovăm dialogul. Dacă va fi stabilitate, pace şi linişte, atunci va avea loc şi creşterea. Sloganul nostru este: O Găgăuzie dezvoltată, într-o Moldovă dezvoltată", a precizat ambasadorul Turciei în Moldova, Hulusi Kilic.

"Excelenţă, care ar fi mesajul pentru guvernarea de la Chişinău? Mai ales că asitaţi la schimbările care au loc în Republica Moldova", a mai adăugat jurnalistul Alexei Lungu.

"Moldovenilor le-aş transmite următorul mesaj: Turcia şi Moldova sunt două ţări frăţeşti. Toate vizitele şi întrevederile de rang înalt, care au avut loc în 2017, au arătat că acest an s-a dovedit a fi unul de aur din perspectiva relaţiilor turco-moldave. Mai ales că tot în acest an marcăm 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. Turcia este deschisă să împărtăşească toată experienţa sa cu Republica Moldova. 

Precum vedem, în ultimii doi ani, guvernul de la Chişinău a dat dovadă de o activitate pozitivă, au loc reforme foarte bune, iar combaterea corupţiei a atins un nivel înalt. Noi urmărim toate acestea îndeaproape. Dacă va fi stabilitate politică, va fi și creștere. Dacă va fi stabilitate politică, Moldova va avansa mai mult. Noi aşa credem. Recent, am început să lucrăm asupra unui subiect nou.

Vrem să asigurăm circulaţia reciprocă a cetăţenilor noştri nu în baza paşapoartelor, ci a buletinelor de identitate, de aceea mereu reiterăm că Moldova este pentru noi o ţară frăţească şi prietenă, iar dezvoltarea ei este la fel de importantă pentru noi ca şi a noastră proprie. Suntem dispuşi să ne împărtăşim experienţa. Cetăţenii turci sunt fericiţi aici, în Moldova, la fel sunt cetăţenii moldoveni în Turcia. Fapt care se demonstrează şi prin indicatorii circulaţiei turistice.

Încă o dată salut cu drag toţi telespectatorii. Vreau ca ei să meargă în Turcia şi vreau ca cetăţenii turci să vină în Moldova, popoarele noastre să se cunoască mai mai bine. Poporul turc şi cel moldav sunt prieteni", a mai menționat ambasadorul Turciei în Moldova, Hulusi Kilic.

Lasă un comentariu