Andi Cristea: Afirmaţiile publice ale preşedintelui Partidului Popular European sunt periculoase

Embed:

Eurodeputatul Andi Cristea a declarat că afirmaţiile publice ale preşedintelui Partidului Popular European sunt periculoase şi vin în contradicţie cu obiectivele Uniunii Europene de ancorare a Moldovei în spaţiul comunitar.

Anterior, Joseph Daul a solicitat Comisiei Europene să sisteze finanţarea pentru Moldova şi să revizuiască Acordul de Asociere cu ţara noastră, după ce deputaţii de la Chişinău au votat reforma electorală care prevede aplicarea votului mixt. 

Andi Cristea care este şi copreședintele Delegației de cooperare UE-Republica Moldova din cadrul Parlamentului European a spus că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Serviciului European de Acţiune Externă evaluează modificările făcute la sistemul electoral, iar concluziile vor fi prezentate ulterior.

Şefa diplomației europene, Federica Mogherini şi Comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn au avut o reacție mai echilibrată decât cea a preşedintelui PPE. Ei au menţionat că vor monitoriza implementarea reformei electorale, în contextul responsabilităților asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere.

Atât spicherul Andrian Candu cât şi premierul Pavel Filip au dat asigurări că la alegerile din 2018 se va ţine cont de standardele internaţionale şi europene de transparenţă şi legalitate.  

Declaraţia făcută de preşedintele PPE, Joseph Daul, a fost salutată de consilierul preşedintelui Republicii Moldova, Ion Ceban, care a spus că aceasta este cea mai scurtă cale spre alegerile parlamentare anticipate.

Eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai însă, este de părerea că propunerea partidului nu are relevanță şi că acest comportament este jenant. 

Lasă un comentariu