Andrian Candu: Atunci când dreapta se luptă şi încep doar lupte pe eşicheru de drepata, câştigă de obicei al treilea. În Moldova trebuie să câştige valorile europene

În cadrul emisiunii Replica, de pe postul TV, Prime, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a abordat tema votului mixt. 

"În istorie, în anul 2013, în aprilie, deoarece sistemul mixt a fost înaintat de PLDM, şi noi la fel am susţinut sistemul mixt, noi am votat în luna aprilie fără dezbarteri, cum au fost dezbateri în ţara asta acum, cred că nici o lege nu a fost abordată atât de mult precum a fost sistemul de vot, fără expertiza Comisiei de la Veneţia care a venit cumva după un an, în 2014, toate acestea au fost făcute, din Europa veneau aplauz. Astfel, vreau să aduc aminte, în decembrie 2015 şi ianuarie 2016 s-au dus discuţii cu PLDM şi PL privind formarea majorităţii parlamentare. Au refuzat cei de la PLDM să intre în majoritatea parlamentară, atunci noi cei de la PDM aveam două alegeri, sau noi ne asumăm guvernarea, şi am făcut-o împreună cu colegii de la Partidul Liberal, si astfel a apărut guvernul Filip, sau noi trebuia să facem un pas înapoi şi să mergem la alegeri anticipate. Colegii din Partidul Popular European, care mai des se văd cu domnul Şor şi care am şi eu mari semne de întrebare cu intergitatea, dacă ar fi PLDM-ul în majoritate, astăzi nu s-a critica guvernarea deloc, dar deoarece nu mai au un partid în tot ceea ce înseamnă actul de guvernare devin foarte critici şi pe derept şi pe nedrept. PLDM a câştigat alegeile în anii 2009 şi 2010 promovând sistemul mixt, şi ce s-a schimbat de atunci până acum? Faptul că nu mai este PLDM la guvernare? Sînt bineveniţi în guvernare, noi totdeauna am spus că şi PL-ul şi PLDM-ul sînt bineveniţi în majoritatea parlamentară, dar nu numai cum a fost cândva, când se fura în vamă sau în FISC sau chiar s-a făcut un dezastru în sistemul bancar", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Totodată Andrian Candu a ţinut să specifice faptul că la Bruxelles trebuie să se vorbească despre laurii Republicii Moldova, despre reuşite şi scopurile atinse. 

"Despre rezultatele guvernării s-o spună Fondul Monetar Internaţioanlcare are un sistem de evaluare, s-o spună Banca Moldială şi s-o spună chiar cetăţenii când vor fi chemaţi la urmele de vot în noiembrie anul viitor, ei sunt cei mai buni care evaluează, dar faptul că este supărat cineva la Bruxelles pentru faprul că PLDM sau altcineva nu este la guvernare, asta mai puţin îmi pasă. Noi le-am romis cetăţenilor că le dăm votul mixt, am promis că vor avea dreptul să-şi aleagă deputatul din circumscripţii, şi acest lucru a promis mulţi din anul 1997 şi nimeni u a făcut-o, şi aici prevalează dorinţa cetăţeanului de aici decât acea a eurodeputatului care se întâlneşte cu Şor", a spus Andrian Candu.

În cadrul emisiunii, s-a discutat şi despre faptul pe cine a susţinut Partidul Popular European de la Independenţă încoace, fie că pe Iurie Roşca sau Vlad Filat. Şi de asemenea, cât de credibilă mai este PPEU-ul la Chişinău.

"Noi am avut o deplasare de partid pe care mai mulţi nu au înţeles-o, de aia stătean domnul Filip şi domnul Plahotniuc la aceeaşi masă, nu a fost o vizită de stat, am mers să ne vedem ca paritd cu partidele europene, iar conducerea PPEU a veit cu următoarele mesaje: continuaţi cu următoarele reforme, iar dacă vor fi reforme şi rezultate Parlamentul European vă va susţine şi găşiţi anumite puncte şi tangenţe cu opoziţia parlamentară. Acum, cu opoziţia încercăm să avem discuţii să ajungem la un numitor comun, încercăm să batem la uşă dar dacă baţi şi nimeni nu îţi răspunde", a afirmat preşedintele Parlamentului.

Preşedintele Parlamentului a fost întrebat de ce doreşte să dea o funcţie de control opoziţiei şi de ce opoziţia până la urmă nu vrea să acepte o colaborare cu Legisaltivul.

"Noi am văzut câteva exemple de care ne-am fascinat enorm de ceea ce se întâmplă în Istrael, acolo ei îşi aleg un lider al opoziţiei ţi potrivit legii acel lider are acces la unele discuţii şi are acces la secretul de stat, de asemenea are şi protecţide din partea statului. Închipuiţi-vă la noi, nu contează, parlamentarul sau extraparlamentarul, va fi prezent de fiecare dată la şedinţele de birou a parlamentului, liderul opoziţiei v-a fi prezent la sedinţele consiliului pentru securitate, va avea acces la acţiunile şi inacţiunile guvernului şi va avea atunci posibilitatea să-şi vadă greşelile şi în acest mod să vină cu propuneri, cu alternative. În lume se mai foloseşte şi noţiunea de guvernul din umbră, din opoziţie, noi aven nouă miniştri şi opoziţia are nouă miniştri, vin şi critică ţi vin cu propuneri alternative la ceea ce face adevăratul ministru. Vă închipuiţi ce democrație şi maturitate va fi. Pentru că eu până la urmă nu am înţeles ce era rău în tichetele de masă care au fost citicate de Maia Sandu sau ce e rău în reforma guvernului. Mie îmi este frică că rânza moldovanului este aşa de mare, şi invidia şi răutatea, şi plus faptul că e greu să pui patru sau cinci partide să discute înţelept şi să zică iată acetsa este liderul opoziţiei daţii lui respectivele competenţe", a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu a declarat în cadrul emisiunii Replica că Partidul Democrat din Moldova va face coaliţie doar cu partidele de dreapta, care au un parcurs european.

"Partidul Democrat există deja de 25 de ani în republica Moldova şi partidul Democrat nu a făcut niciodată coaliţie cu partidele de stânga sau extreme. Politicienii se schimbă dar nimic nu s-a schimbat ca idee şi ca acţiune, din anul 2018 noi vom face coaliţie doar cu partidele pro-europene, de centru centru, dreapta sau de dreapta sau dreapta în extremă. Atunci când dreapta se luptă şi încep doar lupte pe eşicheru de drepata, câştigă de obicei al treilea. În Moldova trebuie să câştige valorile europene", a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

 

Lasă un comentariu