Andrian Candu: Autorităţile Moldovei nu au intimidat şi nu au blocat niciodată regiunea transnistreană

Embed:

Autorităţile Moldovei nu au intimidat şi nu au blocat niciodată regiunea transnistreană, iar controlul frontierei este dreptul suveran şi o chestiunea internă a ţării. Dacă Federaţia Rusă recunoaşte Moldova şi graniţele ei, atunci să recunoască şi să respecte şi dreptul nostru de a controla Ucraina.

Este reacţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, la declaraţia deputaţilor ruși care săptămâna trecută au făcut apel către autoritățile din Moldova și Ucraina să renunțe la presiuni asupra regiunii transnistrene.

"Noi trebuie să ne asigurăm securitatea RM prin a controla frontierele Republicii Moldova. La ora actuală s-a ajuns la unele concluzii şi s-a lucrat foarte mult în aşa fel încât împreună cu Ucraina, pe teritoriul Ucrainei să fie deschis punct control comun asupra frontierei  Considerăm că este o relaţie care trebuie să se limiteze doar strict la intersele Ucrainei şi Republicii Moldova şi orice altă interferenţă din partea altui stat este şi ilegală şi în contradicţie cu normele internaţionale", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Declaraţia Dumei de Stat a fost elaborată de către Comisia pentru afaceri cu CSI.  Deputaţii ruşi s-au referit la o pretinsă atitudine distructivă privind misiunea de pacificare, dar şi  introducerea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.  

La rândul său, într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Kiev şi-a exprimat regretul şi nedumerirea în legătură cu declaraţia Dumei de Stat.

Lasă un comentariu