Andrian Candu: În 2019, ar putea fi introdus impozit unic în agricultură

Embed:

Impozitul unic în agricultură ar putea fi introdus în anul 2019, iar la prima etapă va fi implementat un proiect pilot. Anunţul a fost făcut, astăzi, de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a început o serie de întrevederi cu producătorii agricoli din ţară, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

La prima întrevedere, preşedintele Parlamentului a discutat cu antreprenori din raioanele Nisporeni, Ungheni şi Străşeni despre posibilitatea majorării subvenţiilor şi implementarea impozitului unic în agricultură.

"Noi am vrea ca toţi agenţii economici să fie în faţa legii egali, nu e normal când o companie plăteşte impozit şi alta nu plăteşte. Dacă ar fi primit impozitul unic noi multe lucruri le-am rezolva mai uşor", a spus agricultorul Ion Chilianu.

"Poate o să reuşim ca începând de la întâi ianuarie 2019 deja să avem alt fel de impozit, măcar să începem să pilotăm aşa cum am făcut-o odată în 2001, 2002 pentru zona de sud", a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

O altă problemă abordată de agricultori este transportarea produselor moldoveneşti în ţările Uniunii Europene. Fermierii se plâng că unii transportatori nu vor să ia comenzi pentru distanţe mici, cum ar fi România sau Polonia. 

"Tot e cu autovehiculele acestea mari, care se duc la prima cerinţă, unde e mai departe. În Ungheni avem calea ferată europeană, cândva noi ne foloseam de ea", a afirmat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi.

În acest sens, reprezentanţii Ministerului Economiei au menţionat că vor fi modernizate liniile de cale ferată şi parcul de locomotive. De asemenea, secretarul de stat Vitalie Iurcu a declarat că Uniunea Europeană ar putea lărgi cotele de export la unele produse moldoveneşti.

"Trebuie să lucrăm în continuare pentru a lărgi gama de produse pe care le exportăm, adică şi produse de origine animalieră, inclusiv şi să mărim pentru acele produse agricole cum ar fi prune, struguri de masă", a precizat secretarul de stat, Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu.

În următoarele luni, preşedintele Parlamentului va merge prin raioanele din ţară, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă producătorii agricoli şi pentru a verifica cum se implementează Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Documentul a fost semnat în anul 2014. De atunci şi până în prezent, exporturile în ţările blocului comunitar au crescut de la 46,8 procente la peste 65 la sută, iar antreprenorii autohtoni au beneficiat de împrumuturi și granturi în valoare totală de peste 90 de milioane de euro. 

Lasă un comentariu