Andrian Candu: În democraţie, Moldova e copil, iar Elveţia e student

"Nu poţi aştepta de la un copil care învaţă a merge să susţină examene la astronomie sau matematică superioară". Cu această axiomă justifică spicherul Andrian Candu faptul că Moldova nu este pregătită să preia toate practicile democratice ale Elveţiei, chiar dacă această ţară este percepută de moldoveni drept un etalon al democraţiei.

Politicianul moldovean a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu pentru presa din Berna, acolo unde, recent a efectuat o vizită oficială.

"Avem o populaţie care, deocamdată, doar începe să înveţe să meargă, precum o face un copil. E imposibil să ceri unui astfel de copil să susţină examene la astronomie sau matematică superioară", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului din ţara noastră a menţionat că i-ar plăcea ca societatea moldovenească să se informeze mai mult şi să încerce să găsească soluţii la provocările şi problemele Moldovei, aşa cum o fac cetăţenii elveţieni, care recurg frecvent la referendum pentru a pune punct polemicilor de ordin social, economic sau politic.

"Mi-ar place să avem o societate care în fiecare săptămână să participe la referendum pentru a rezolva cele mai importante probleme din ţară. Acest fapt mi-ar oferi, în calitate de membru al Parlamentului, mai multă libertate, dar şi o responsabilitate în plus faţă de cetăţeni", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În cadrul vizitei efectuate în Elveţia, Candu a avut mai multe întrevederi cu oficiali din ţara gazdă. Printre ei sunt reprezentanţi din cadrul Consiliului Naţional, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, dar membri ai Parlamentului de la Berna.

Şeful Legislativului de la Chişinău a menţionat în cadrul discuţiilor că autorităţile statului moldovenesc nu renunţă la regiunea transnistreană şi sunt gata să-i ofere acestui teritoriu o autonomie lărgită, aşa cum este atestată în cazul unor regiuni elveţiene.

Lasă un comentariu