Andrian Candu: În primul rând banii vor veni în ţară numai dacă noi vom fi buni în a îndeplini condiţiile

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost invitatul special al emisiunii Replica de pe postul TV, PRIME. În cadrul emisiunii s-a vorbit despre problemele integrării europene, sistemul mixt dar şi suportul macrofinanciar din partea Uniunii Europene. 

Andrian Candu a susţinut că ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova va ajunge prin anumite etape şi că banii vin pentru susţinerea reformelor.

"E o confuzie mare, şi văd câteva voci puţin confuze şi în Parlamentul European, se vorbeşte mai întâi despre îndeplinirea unor condiţii şi apoi a ajutorului, dar lucrul acesta se întâmplă de ani de zile. Noi deja de un an şi jumătate la nivelul aceste guvernări nu mai primim bani de ochi frumoşi. Fie că este Uniuniea Europeană, fie că este Fondul Monetar Internaţional sau Banca Moldială, există condiţii pe care le îndeplinim, îndeplinirea este evaluată dacă cu adevărat a fost îndeplinită şi dacă rezultatul este că da, într-adevăr s-a îndeplinit reforma X sau Y, abia după există o dezbursare, adică există plata nemijlocită. 
În cazul pachetului financiar de o sută de milioane, dinte care 60 este împrumut şi 40 este grant, sunt 30 de condiţii care trebuie îndeplinite, zece pentru fiecare rată de paltă. De aceea în primul rând banii vor veni în ţară numai dacă noi vom fi buni în a îndeplini condiţiile", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Totodată, preşedintele parlamentului a ţinut să sublinieze faptul că reformele sunt făcute pentru societate şi pentru cetăţeni.

"Reformele în sine sunt făcute pentru a aduce beneficii, reforma la vamă, la FISC ne-a a dus aproape 30 la sută creştere de încasări, reforma în poliţie sau în justiţie înseamnă stat de drept mai bun, criminalitate scăzută şi respectul faţă de poliţist, reforma în învăţământ sau în sistemul de pensii înseamnă o mai bună educaţie şi pensii mai mari, nu însemană că neapărat pe fiecare reformă noi o facem ca să primim bani, noi le facem pentru societate", a anunţat Adrian Candu.

În cadrul emisiunii Replica, Adrian Candu s-a axat şi pe piedicile pe care guvernarea adesea le are din partea opoziţiei. Preşedintele parlamentului a ţinut să amintească ţi despre frauda din sistemul bancar care la ora actuală este mai puternică ca niciodată. 

"Din momentul în care am avut acea fraudă bancară a fost schimbat sistemul de raportare de supraveghere şi de răspundere faţă de banii europeni. Acuma există o răspundere atât de strictăce ţine de fiecare cent sau al fiecărui euro, plus la toate există penalizări foarte grave în situaţia în care se deturneazpă banii europeni. Unii colegi din opoziţie cred că astfel pot să facă piedici Partidului Democrat ca să aibă mai puţine roade bune, şi din contra, să aibă nişte rezultate proaste, sau chiar rezultate bune în alegeri. Cineva consideră că dacă noi vom guverna rău fără bani, oamenii nu vor alege Partidul Democrat în luna noiembrie anul viitor. Partidul Democrat va face bine şi cu banii europeni, şi fără banii europeni. Noi vom face tot posibilul ca să aducem rezultate bune. Eu cred că este cinic să faci eforturi să trimiţi scrisori la Fondul Monetar Internaţional, ori să mergi în deplasări la Bruxelles, şi apropo am văzut uneole investigaţii internaţionale că unii din opoziţie călătoresc la Bruxelles şi stau pe banii unor oligarhi căutaţi din Kazakhstan, dar în fine, cu siguranţă inegritatea nu este acolo undecineva se bate cu pumnul în piept căt de integru este", a conchis preşedintele parlametului Adrian Candu.

Lasă un comentariu