Andrian Candu: Moldova, Ucraina şi Georgia trebuie să-şi consolideze eforturile pentru a face faţă provocărilor de securitate regională

Embed:

Moldova, Ucraina şi Georgia trebuie să-şi consolideze eforturile pentru a face faţă provocărilor de securitate regională. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a participat aseară la emisiunea Replica de la Prime. Şeful Legislativului susţine că toate cele trei state au de înfruntat probleme de securitate energetică şi conflicte îngheţate.

Preşedintele Parlamentului afirmă că, în unele domenii, ţara noastră a înregistrat rezultate mai bune, în comparaţie cu alte ţări ale Parteneriatului Estic.

"- Ce lecţii am putea da noi Georgiei şi Ucrainei? Candu: De exemplu, noi cu succes am implementat ultimele legislaţii în domeniul financiar-bancar. Noi, spre deosebire de Georgia şi Ucraina, avem o legislaţie bună care presupune elemente de integritate.  Noi am fost mai buni la domeniul luptei împotriva corupţiei", a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului susţine că organizarea summit-ului internaţional Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente a fost un prim pas pentru consolidarea relaţiilor strategice dintre cele trei state. 

"Ce este important este de fapt dorinţa claselor politice din aceste trei ţări, de a se regăsi într-un spaţiu predictibil, care este guvernat de libertatea antreprenorială şi pe de altă parte supremaţia legii. Acestea sunt trei trenduri foarte clare pentru mine ca observator", a spus directorul CREDO, Sergiu Ostaf.

Şeful legislativului s-a arătat nedumerit de faptul că liderul PAS, Maia Sandu, a organizat un protest la Chişinău, în timp ce se desfăşura conferinţa interparlamentară. Andrian Candu afirmă că acţiunea i-a jignit pe unii participanţi la summit. 

"Eu am fost întrebat de acei domni de la Atlantic ANSA despre ce a protestat, împotriva noastră, a celor care am venit la Chişinău? Împotriva summitului, împotriva Georgiei, Ucrainei şi RM care încearcă să consolideze? Să vii să protestezi împotriva unei delegaţii internaţionale, sunt şocat", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Vineri, Republica Moldova a găzduit conferinţa interparlamentară cu genericul Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente. La eveniment au participat aproximativ 150 de oficiali de rang înalt și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari şi reprezentanți ai Congresului SUA. 

Lasă un comentariu