Andrian Candu: Noul Cod al Audiovizualului care are scopul de a îmbunătăți situația din domeniul mass-media din Moldova va fi definitivat în scurt timp

Embed:

Noul Cod al Audiovizualului care are scopul de a îmbunătăți situația din domeniul mass-media din Moldova va fi definitivat în scurt timp. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, la un forum media organizat, astăzi, în Capitală de Fundația Friedrich Naumann și Freedom House. Ambasadorii străini în ţara noastră le-au recomandat autorităților să consulte prevederile documentului cu reprezentanţii OSCE și ai Consiliului Europei.

Acum jumătate de an, în Parlament, a fost creat grupul de lucru care are sarcina de a îmbunătăți legislația, de a identifica metode de atragere a investițiilor în mass-media și de a elabora un nou Cod al Audiovizualului. Andrian Candu a declarat că documentul urmează să fie definitivat în scurt timp.

"Este important să găsim soluții cum dezvoltăm noi piața media și din punct de vedere comercial, dar și al producției video și TV. Și am foarte mari speranțe că foarte curând va fi gata legislația în tot ce ceea ce înseamnă încurajarea investitorilor care să vină în domeniul media", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Eforturile deputaţilor sunt apreciate de partenerii externi, care afirmă că sunt dispuşi să contribuie la dezvoltarea sectorului media din ţara noastră. Aceştia speră că documentul va fi adoptat în această sesiune.

"În agenda de asociere sunt definite prioritățile cheie care țin de libertatea și pluralismul mass media și în care RM și-a luat angajamentul de a adoptare a legislației respective, inclusiv a noului Cod al Audiovizualului. Acordăm și din partea UE susținerea pentru dezvoltarea mass media", a afirmat mbasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

"Acum când noul Cod a fost în sfârșit elaborat, sperăm că Parlamentul va face cât mai curând următorul pas și îl va expedia Consiliului Europei și OSCE pentru comentarii. Va implementa orice recomandare și îl va adopta  în această sesiune", a precizat mbasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Experții din domeniu și jurnaliștii străini susţin că țările din regiune se confruntă cu probleme similare în domeniul mass-media. 

"Sunt destul de multe probleme în regiune indiferent dacă statele sunt țări membre UE sau nu. Sunt probleme similare în această parte a Europei. Este mai vizibil în mai multe țări: autocenzura, violența, amenințări cu violență", a menționat jurnalistul The Economist, Tim Judah.

La elaborarea noului Cod al Audiovizualului au participat atât experţi media din ţară, cât şi din străinătate. Documentul prevede noi reglementări pentru acest domeniu, defineşte clar fenomenul propagandei şi al dezinformării şi stabileşte volumul produsului autohton în sursele media audiovizuale.

Lasă un comentariu