Andrian Candu, translator. Condiţiile UE au fost prezentate în Parlament, iar o parte dintre ele chiar deja au fost îndeplinite de guvernare

Embed:

Președintele Parlamentului s-a oferit să fie translator astăzi în Legislativ, în timp ce un viceministru al Finanţelor prezenta proiectul privind ratificarea Acordului de împrumut dintre ţara noastră și Uniunea Europeană.

Un deputat liberal a solicitat prezentarea celor 28 de condiţionalităţi pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de asistenţa financiară a UE. Aşa cum textul este în engleză, Andrian Candu l-a ajutat pe viceministru.

Unii aleși s-au arătat uimiți că o parte dintre condiţionalităţi deja au fost îndeplinite de către guvernare.

"Dați-mi voie să traduc! Parlamentul va modifica legislația și va da competențe suplimentare pentru consolidarea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu a ţinut să precizeze că majoritatea condițiilor impuse pentru debursarea primei tranșe din Acordul de finanțare oferit de UE au fost îndeplinite.

"Discuțiile respective au început încă din vară și multe condiții au început să fie executate de noi pe parcursul inclusiv acestei sesiuni. E o atitudine exemplară din partea guvernării, deoarece merge cu acțiuni eficiente în avans", a afirmat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Unii aleşi au venit însă nedocumentați la şedinţă. Deputatul PLDM Grigore Cobzac a citat presa locală şi a întrebat de câteva ori dacă una dintre condiţiile Uniunii Europene este anularea reformei electorale, aşa cum scriu unele surse media.

"În corpul Acordului, în spiritul Acordului, este condiționată alocarea finanțării de anularea votului mixt?", a zis deputatul PLDM, Grigore Cobzac.

"Dvs. nu ați citit Acordul? Comisia de la Veneția urmează în luna februarie – martie să se expună prin evaluarea implementării recomandărilor expuse la implementarea votului mixt", a menționat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Iar președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, s-a arătat nedumerit de ce proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre ţara noastră și Uniunea Europeană a fost semnat de către președintele Igor Dodon.

"Acest document e înaintat de președintele Republicii Moldova, acel ales în mod neconstituțional, și eu nu înțeleg de ce fracțiunea socialiștilor pune aceste întrebări? Cum lucrați voi, numai dracul știe", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

"Parcă d-l președinte, fost președinte nu cunoaște, ex-președinte, care este procedura legislativă în acest caz. Și nu cunoaște că toate acordurile de împrumut, toate acordurile de finanțare externă se înaintează de președintele Republicii Moldova, indiferent cine le-a negociat", a precizat preşedintele fracţiunii PSRM, Zinaida Grecianîi.

Asistența macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Moldova prevede o finanțare în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane vor fi acordate sub formă de grant nerambursabil.

Lasă un comentariu