Andrian Candu va numi noii membri ai Guvernului în locul lui Dodon. Cum s-a ajuns la această decizie

Embed:

Istoria se repetă. Şeful statului, Igor Dodon, a fost declarat în imposibilitate de a semna decretele de numire în funcție a doi viceprim-miniștri și cinci miniștri. Astfel, interimatul funcţiei de preşedinte va fi asigurat de şeful Legislativului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip.

Decizia a fost luată, astăzi, de magistraţii Curţii Constituționale, după ce Dodon a refuzat să numească în funcţie candidaturile propuse repetat de premierul Pavel Filip. 

"Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaților propuși de către prim-ministru, ceea ce constituie în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita acțiunile în cauză", a spus judecătorul, Curtea Constituțională, Igor Dolea.

Curtea Constituţională a fost sesizată de un grup de deputaţi, care susţin că, prin refuzul său, preşedintele ţării ar fi încercat să blocheze activitatea Guvernului.

"Nu a adus niciun argument sau vreun act care ar confirma suspiciunele de integritate a membrilor propuşi de Guvern. Constituţia Republicii Moldova, hotărârile Curţii Constituţionale sunt executorii", a menționat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"A încălcat o obligație constituțională. A încălcat jurământul depus și totodată a încălcat o obligație legală", a precizat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Reprezentanţii Preşedinţiei cred, însă, că şeful statului nu a încălcat Legea Supremă.

"Curtea Constituţională a dat dovadă încă o dată de apartenența sa la interese politice şi nu la vegherea asupra constituţionalităţii activităţii preşedintelui Republicii Moldova şi altor instituţii", a afirmat consilierul şefului statului, Maxim Lebedinschi.

Acesta nu este primul caz când Igor Dodon a fost declarat în incapacitate de a-și exercita anumite funcţii. În octombrie 2017, Înalta Curte a decis ca anumite atribuţii ale preşedintelui să fie preluate temporar de şeful Legislativului, Andrian Candu, în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Lasă un comentariu