ANSA cere exportatorilor de fructe moldovenești să indice pe ambalaj informații despre producători

Embed:

De la începutul acestui an, trei loturi de fructe moldoveneşti au fost întoarse din statele CSI, pentru că pe ambalaje nu era indicat numele şi adresa producătorului.

Cerința a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, însă puţini agenţi economici din ţara noastră cunosc despre aceasta. Pentru a evita alte cazuri de acest fel, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au informat producătorii agricoli.

Până anul trecut, agenţii economici din Moldova care vindeau fructe în ţările CSI erau obligaţi să indice pe ambalaj numele şi adresa exportatorului. Din acest an, însă, antreprenorii trebuie să scrie informaţii şi despre producător.

Exportatorii susţin că nu cunoşteau despre această cerinţă. 

Reprezentanţii ANSA au constatat că unii antreprenori nu cunosc nici regulile de etichetare de pe piaţa internă. În ultima perioadă, inspectorii au efectuat 11 controale în supermarketurile din Capitală, iar, în urma verificărilor, au fost confiscate şi nimicite peste două tone de fructe şi s-au aplicat amenzi de până la 12 mii de lei.

Pe de altă parte, producătorii agricoli afirmă că, pe piaţa locală, de cele mai multe ori, nu li se cere ca fructele să fie etichetate.

De anul viitor, în ţara noastră va intra în vigoare o nouă lege privind etichetarea fructelor. Documentul stabileşte mărimea caracterelor scrise pe ambalaj şi datele despre valabilitatea produsului.

În Moldova sunt peste o mie de producători şi exportatori care vând fructe în 80 de ţări.

Lasă un comentariu