Antibioticile vor putea fi cumpărate doar cu reţetă

Embed:

Antibioticele nu vor mai putea fi cumpărate fără reţetă cum era până acum. Totodată, farmaciştii vor fi obligaţi să le propună pacienţilor preţul cel mai mic pentru acest tip de preparat. Ministerul Sănătății a modificat ordinul cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor. Inspectoratul Farmaceutic va monitoriza dacă noile modificări, ce intră în vigoare de săptămâna viitoare sunt respectate de farmacişti. 

Noile prevederi obligă farmaciile să păstreze timp de 30 de zile rețetele prescrise de medicii de familie. Vânzătorii de medicamente vor indica pe verso denumirea comercială a antibioticelor eliberate. În asemenea mod, Inspectoratul Farmaceutic va putea verifica dacă farmaciștii informează pacienții despre denumirile comerciale disponibile pentru medicamentul prescris şi prețurile acestora.

"Pacienții care vor avea prescripție de la medic pentru antibiotic vor lăsă un exemplar al rețetei în farmacie, iar farmacistul va fi obligat pe verso să indice denumirea comercială a medicamentului care a fost eliberat. Procesul de eliberare al antibioticelor urmează să fie supus unui control riguros", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Farmaciștii vor fi monitorizaţi de Inspectoratul Farmaceutic. Inspectorii susțin că anul trecut, din cele 95 de procese verbale întocmite farmaciștilor, 70 au fost pentru eliberarea medicamentelor fără rețetă. 

"Sistemul informațional ne permite să vedem stock-urile și intrările de medicamente care au avut loc în farmacii și în baza rețetelor ieșirile care au avut loc. Aici, noi verificăm au avut loc eliberări fără rețetă sau nu", a menționat șefa inspectoratul farmaceutic GPP, Gabriela Jeleznîi.

Oamenii susțin că în aşa mod vor fi ajutaţi să urmeze un tratament corect.

Farmaciștii care vor încălca legea și vor vinde oamenilor antibiotice fără prescripție medicală riscă o amendă de până la 1.500 de lei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10 la sută dintre medicamentele utilizate de către pacienții din țara noastră sunt antibiotice.

Lasă un comentariu