Antreprenorii sunt susţinuţi de stat. 32 de companii vor beneficia de programul PARE 1+1

Embed:

În acest an, în ţară vor fi create zeci de locuri de muncă, datorită Programului PARE 1+1. 32 de companii, deschise de moldoveni care muncesc peste hotare sau care au rude de gradul întâi în străinătate, vor beneficia de finanțare nerambursabilă în sumă totală de opt milioane de lei.

Astfel, statul va oferi câte un leu sub formă de grant pentru fiecare leu din remitențe investit în afaceri.

Potrivit datelor Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, 21 dintre cele 32 de companii care vor primi finanţare în cadrul programului PARE 1+1 activează în domeniul agriculturii. Şase firme vor presta servicii, iar alte cinci întreprinderi fac parte din industria de prelucrare. 

Estimările Ministerului Economiei arată că investițiile vor fi de peste 19 milioane de lei. Printre antreprenorii care vor beneficia de acest program sunt şi soţii Lisii din Capitală. Acum zece ani, cuplul, ajutat de o rudă plecată peste hotare, şi-a deschis un atelier de confecționare a rochiilor de mireasă şi de seară.

În acest an, soţii vor primi 250 de mii de lei pentru a-şi extinde afacerea.

"Compania dispune de nouă angajaţi excepționali, ne propunem să mărim numărul angajaţilor şi în secţia de vânzări şi la logistică", a spus antreprenorul Victor Lisii.

Astfel, antreprenorii vor crea încă nouă locuri de muncă şi vor putea confecţiona mai multe rochii, pe care, speră ei, le vor vinde pe pieţele din Uniunea Europeană.

"Până acum mergeam la expoziţii, dar nu ne puteam amplsa într-un mod optim, ceea ce a creat o strategie să facem un astfel de stand. Este în valoare de la 130 de mii de lei", a menționat antreprenorul Victor Lisii.

"Ne-am propus în acest an să mergem la cel puţin 4-5 expoziţii pe piaţa României, am rămas entuziasmată de aceste proiecte de aceea ne pregătim", a zis antreprenoarea Olesea Lisii.

Angajatele atelierului sunt mulţumite de condiţiile de muncă şi se bucură că au un job acasă, în Moldova.

"Mai mult de jumătate de muncă o facem manual cum ar fi aplicarea dantelei, pietricelele, pentru că aşa este mai estetic şi mai calitativ şi mai frumos", a afirmat angajata atelierului Estera Pădureț.

Potrivit reprezentanţilor ODIMM, beneficiarii vor primi suportul financiar doar după ce vor prezenta actele care confirmă că au realizat jumătate din proiect cu bani proprii.

"Concetățenii care au un capital financiar câştigat în afara ţării nu-l utilizează în consum, dar în economie, vin cu idei inovative cu tehnologii şi utilaje noi. Practica arată că fiecare leu acordat sub formă de grant, antreprenorii investesc 3, 2 lei", a precizat directorul interimar ODIMM, Petru Gurgurov. 

Din 2010 până în prezent, 1.104 moldoveni au beneficiat de granturi, în cadrul programului PARE 1+1. Statul le-a acordat peste 213 milioane de lei, dar economia a avut de câştigat aproape 700 de milioane de lei.

Lasă un comentariu