Apa se scumpește! Care este prețul unui metru cub de apă

Embed:

Locuitorii Capitalei vor plăti cu un leu şi 50 de bani mai mult pentru un metru cub de apă. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a acceptat parţial solicitarea reprezentanţilor întreprinderii "Apă-Canal Chişinău", care au cerut majorarea tarifului cu doi lei şi 56 de bani. 

ANRE a aprobat, astăzi, tarife diferenţiate pentru persoanele fizice şi cele juridice.

Astfel, persoanele juridice vor plăti 24 de lei şi 46 de bani pentru un metru cub de apă şi canalizare. Iar consumatorii casnici vor achita 10 lei şi 69 de bani, deşi furnizorul a cerut ca tariful să fie de 11 lei şi 75 de bani. Astfel, dacă Agenţia accepta scumpirea cerută de "Apă-Canal Chişinău", cu 2 lei şi 56 de bani, atunci o familie cu trei membri din Capitală ar fi achitat, lunar, cu 18 lei mai mult decât în prezent. Acum, însă, cheltuielile vor creşte, în medie, cu 11 lei.

Preţurile pentru serviciile de apă şi canalizare din Chişinău nu au fost ajustate din anul 2009.

Administraţia întreprinderii "Apă-Canal Chişinău" spune că aceste scumpiri sunt necesare pentru a putea acoperi pierderile de apă din reţea, care, anul trecut, au constituit 27 de milioane de metri cubi.

Totodată, majorarea tarifului este o condiţie impusă de instituţiile financiare europene, pentru a oferi Primăriei Capitalei 62 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de apă şi a staţiei de epurare. Furnizorul de apă spune că există riscul ca proiectul să fie anulat, din cauza faptului că ANRE nu a aprobat integral solicitarea lor.

"Este un risc pe care ni-l asumăm cu toţii împreună - probabilitatea că nu vom scăpa de miros şi nu vom avea servicii de o calitate mai bună. În condiţiile în care nu vom face investiţii, frica noastră este că nu vom fi capabili să micşorăm volumul pierderilor", a spus directorul "Apă-Canal Chişinău", Veronica Herţa.

Şeful ANRE susţine că cererea furnizorului de apă nu a fost acceptată integral, deoarece "Apă-Canal Chişinău" a prezentat un raport în care nu au fost argumentate cheltuieli de peste 100 de milioane de lei. Totodată, ANRE recomandă conducerii întreprinderii să reducă pierderile de apă din reţea.

"Aceste pierderi la moment constituie în jur de 43 de procente din cantitatea de apă livrată consumatorilor. Este un procent foarte mare. Un element de bază din aceste pierderi, constituie furturile. Regretabil că astăzi Apă-Canal Chişinău nu a venit cu un plan bine determinat de luptă contra furturilor", a afirmat directorul ANRE, Tudor Copaci.

Tot astăzi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a decis să majoreze preţul la apă pentru locuitorii oraşului Ungheni cu 7 lei şi 52 de bani şi nu cu 10 lei şi 41 de bani, cum a solicitat furnizorul.

Astfel, un metru cub de apă şi canalizare pentru cei 15 mii de consumatori casnici din Ungheni va costa 20 de lei şi 47 de bani. Întreprinderea a cerut ca tariful să fie de 23 de lei şi 36 de bani. Iar persoanele juridice vor achita tot atât cât şi până acum, 38 de lei şi 47 de bani pentru un metru cub de apă.

Autorităţile din Ungheni spun că, dacă nu erau aprobate aceste majorări, întreprinderea risca să intre în faliment, deoarece doar anul trecut a înregistrat pierderi de două milioane de lei. Preţurile pentru apă şi canalizare din Ungheni au fost modificate ultima dată în 2013.

Noile tarife aprobate de ANRE vor intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu