Apreciată în Europa. O moldoveancă e constructor de maşini la o asociaţie din UE

Embed:

Şi-a înfruntat frica de noi începuturi şi a reuşit să-şi facă loc în lumea bărbaţilor europeni. Vorbim despre o tânără din Moldova, care munceşte în cadrul Asociaţiei Europene a Industriilor Constructoare de Maşini din capitala Belgiei, Bruxelles.

La doar 25 de ani, Olga Chilat se poate lăuda cu un parcurs academic şi profesional impresionant şi cu planuri de viitor îndrăzneţe. 

"Vreau să-i determin pe tinerii din generaţia mea să lupte pentru aspiraţiile lor, să participe în viaţa socială şi politică, pentru că viitorul depinde de tânăra generaţie", a spus molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

Această înregistrare a fost făcută acum patru ani, pe când Olga abia apucase calea străinătăţii. Atunci, moldoveanca spunea că îşi doreşte să-i determine pe tineri să se implice mai mult în construirea viitorului ţării lor. Ea a ales să facă acest lucru de la distanţă. A absolvit Universitatea din Strasbourg, Franţa, şi Colegiul Europei din Bruges, Belgia.

Ulterior, a fost stagiară la Comisia Europeană, iar, în prezent, este lobbyistă în cadrul Asociaţiei Europene a Industriilor Constructoare de Maşini de la Bruxelles.

"Când am aplicat pentru acest job nu aveam nicio speranţă. Îmi părea foarte dificil, îmi părea că nu am nici experienţa, nici cunoştinţele necesare", a mai spus molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

A reuşit totuşi să se afirme într-o lume a bărbaţilor. Este constructor de maşini, dar nu în sensul direct al cuvântului.

"Fac cercetări de piaţă, cu această informaţie, membrii asociaţiei noastre iau decizii strategice. În cazul meu, sunt constructor de maşini. O altă parte a activităţii mele este lobbying-ul, adică colectare de informaţii despre deciziile europene care ar afecta membrii noştri", a menționat molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

Olga susţine că faptul că domeniul în care activează este considerat mai potrivit pentru bărbaţi o motivează şi mai mult să-şi continue parcursul ales.

"Majoritatea persoanelor care mă înconjoară la lucru sunt bărbaţi, mult mai bătrâni decât mine şi e foarte neobişnuit să mă aflu în aşa un mediu, dar pentru mine e un motiv în plus să-mi fac job-ul foarte bine", a precizat molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

La doar 25 de ani, Olga are aspiraţii îndrăzneţe. Vrea să-şi construiască o carieră de succes în afara ţării şi să-şi deschidă o afacere acasă, în Moldova.

"Mi-aş propune să mă întorc în Republica Moldova în calitate de antreprenor, am deja câteva idei, să vedem dacă am destulă experienţă, cunoştinţe şi poate curaj", a afirmat molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

Experienţă va acumula cu siguranţă, spune tânăra. Curajul va apărea, însă, atunci când va fi sigură că în ţara noastră nu i se va irosi potenţialul, iar pentru asta, Moldova trebuie să-şi continue parcursul european.

"Singurul parcurs al Republicii Moldova ar fi unul european. Suntem europeni în gândire, suntem europeni în modul nostru de a trăi", a zis molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

Chiar dacă dorul de casă este mare, Olga spune că s-a obişnuit cu lumea occidentală şi speră că, într-o bună zi, pentru moldoveni nu vor mai exista hotare.

"Pentru mine nu există hotare, m-aş vedea în orice altă ţară, aş putea să învăţ orice altă limbă şi să învăţ orice altă meserie", a mai adăugat molodveanca stabilită în Belgia, Olga Chilat.

Lasă un comentariu