Aproape jumătate de milion din populația lumii este infectată cu bacterii imune la antibiotice

Embed:

Aproape jumătate de milion de persoane din 22 de ţări sunt infectate cu bacterii imune la antibiotice. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dau un semnal de alarmă şi anunţă că, de la an la an, tot mai mulţi oameni devin rezistenţi la aceste preparate, iar, din acest motiv, tratamentul multor boli este ineficient.

Specialiştii moldoveni spun că fenomenul se atestă şi în ţara noastră. Potrivit lor, se întâmplă pentru că, în peste jumătate dintre cazuri, medicii prescriu antibiotice iraţional.

Locuitorii Capitalei confirmă că sunt trataţi frecvent cu antibiotice.

Unii oameni nici măcar nu cunosc despre riscurile administrării frecvente a preparatelor antibiotice.

Deocamdată, nu există date statistice privind numărul moldovenilor care sunt imuni la antibiotice. Unii medici recunosc, însă, că aceste substanţe le sunt prescrise pacienţilor din ţara noastră în exces. 

"70 la sută dintre copiii cu infecţii virale primesc antibiotice, ceea ce nu este corect, fiindcă în sezonul rece când este sezonul infecţiilor virale acute, sezonul gripei, trebuie de început cu preparatele antivirale, trebuie să facă şi investigaţii care agent patogen este", a spus şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

Medicii spun că, în multe cazuri, antibioticile sunt administrate greşit, deoarece unii moldoveni aleg să se trateze singuri, fără a apela la ajutorul specialiştilor, iar în unele farmacii din ţară continuă să fie vândute antibiotice fără prescripția medicului, deşi legea interzice acest lucru. 

Tratamentul abuziv cu antibiotice poate duce la formarea rezistenţei împotriva infecţiilor care provoacă pneumonii, faringite, angine, gastroenterocolite şi boli diareice acute.

O altă problemă este faptul că administratea în exces a acestor medicamente poate afecta microflora organismului şi slăbeşte imunitatea.

Lasă un comentariu