Hackerii atacă. Peste o mie de moldoveni au calculatoarele virusate

Embed:

Hackerii care au blocat, vineri, peste 200 de mii de calculatoare din 150 de țări, cu ajutorul unui virus, au adunat până acum peste 42 de mii de dolari. Anunțul a fost făcut de șeful Europol, care i-a îndemnat pe cei care au avut de suferit să nu se lase șantajați și să NU mai trimită bani. Printre victime sunt şi peste o mie de moldoveni. Specialiştii Centrului de Telecomunicaţii Speciale din ţara noastră susţin că instituţiile statului nu au fost afectate.

Valeriu Untilă, în vârstă de 23 de ani, este student în anul patru la Universitatea Tehnică din Capitală. Tânărul urma să susţină teza de licenţă în această săptămână, însă, în urma atacului cibernetic, toată informaţia din calculator a fost criptată.

"Primele schimbări au apărut joi, când antivirusul m-a atenţionat, dar credeam că o să blocheze tot ceea ce apărea. Dar de fapt în spre seară calculatorul a fost stins, şi în spre dimineaţă, vineri, totul era criptat deja", a spus victima atacului cibernetic, Valeriu Untilă.

Virusul a afectat toate imaginile foto şi video, precum şi toate tipurile de documente din laptop.

Vineri, Valeriu a primit şi un mesaj, prin care a fost anunţat că îşi poate recupera documentele. Pentru asta, el trebuia să înregistreze un cod expediat de hackeri pe unul dintre site-urile propuse de aceştia, iar ulterior să plătească 300 de dolari. 

În aceeaşi situaţie s-au pomenit alţi peste o mie de moldoveni, care utilizează sisteme de operare piratate sau care nu au reuşit să-şi actualizeze sistemul de operare și cel de securitate al calculatorului.

"Noi dispunem de punctul de contact 24 din 24 a Centrului pentru Combaterea Crimelor informatice, la care nu au parvenit careva sesizări nici de la intreprinderile de stat, nici la organizaţiile guvernamentale, nici de la persoane fizice", a menționat şeful Centrului de Combatere a Crimelor Cibernetice, IGP, Iurie Caţer.

Inginerii în securitatea cibernetică recomandă să actualizăm sistemul de operare de fiecare dată când acesta o cere, iar antivirusul să fie mereu activat. De asemenea, să păstrăm informaţia nu doar în calculator, dar şi pe alte suporturi digitale. Cei care au fost totuşi atacaţi de hackeri sunt îndemnaţi să urmeze câţiva paşi importanţi.

"Îndată cum aţi observat că fişierile dumneavoastră au început să îşi schimbe formatul din cauza virusului criptor, vă recomandăm să deconectaţi calculatorul şi să nu mai utilizaţi hard disk-ul. Să îl utilizaţi doar atunci când veţi putea recupera informaţia împreună cu specialiştii în IT", a afirmat inginerul în securitate cibernetică, Artiom Mocrenco.

Specialiştii mai recomandă să nu activăm codul primit şi să nu plătim banii ceruţi, ci să alertăm poliţia.

"Nu este o garanţie. Din practica noastră, 40 de procente dintre persoanele care au achitat această recompensă nu le-a fost remis acel cod pentru a decripta fişierele afectate", a precizat şeful Centrului de Combatere a Crimelor Cibernetice, IGP, Iurie Caţer.

Cele mai afectate ţări de virusul hackerilor au fost Rusia şi Regatul Unit. În urma atacului, 16 instituţii medicale britanice au amânat toate intervenţiile chirurgicale.

Lasă un comentariu