Atacaţi de paraziţi! Peste 15 mii de moldoveni se îmbolnăvesc anual

Embed:

Peste 15 mii de moldoveni ajung anual la medic din cauza infestării cu viermi parazitari. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că peste 14 mii dintre pacienţi sunt copii, iar majoritatea dintre ei locuiesc în sate. Medicii susţin că numărul bolnavilor este mult mai mare, dar că oamenii nu atrag o atenţie deosebită problemei. Potrivit lor, helminţii nu sunt deloc de neglijat deoarece pot provoca boli grave.

Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, infecţiile cu viermi parazitari decurg fără simptome.

Adriana Feleștean, o tânăra mamă din Capitală, nici măcar nu bănuia că fiica sa de doar patru ani are helminţi.

"Copilul meu e un copil energic. Nu avea semne. Putem să trăim toată viața și să nu știm că avem ceva în noi. Am dat analize. Știu că trebuie de dat la așa ceva. Fiecare mamă trebuie să știe că trebuie să dea un examen ca să vadă că copilul e sănătos. O dată în jumătate de an", a spus mama Adriana Feleștean.

Rezultatele analizelor au arătat că fata este infectată cu toxocaroză, o afecțiune parazitară destul de rar întâlnită și greu de depistat.

"Mi-a recomandat medicul pe bază de sirop. Concomitent am luat pentru burtică ca să nu îi afecteze flora intestinală și pentru ficat. Dezinfectăm mânerele de la ușă chiar. Să nu puie mâna undeva. Spălăm fructele de fiecare dată. O protejăm să nu se joace cu câinii, cu mâțele", a zis mama Adriana Feleștean.

Printre simptomele afecţiunilor parazitare se numără constipația, stările de vomă, oboseala, durerile abdominale și pierderea în greutate.

"Copii sau pacienții în alte vârste nu prezintă nici o manifestare a bolii. Examenele acestea profilactice se recomandă să se facă de două ori în an, în special în luna mai și în luna octombrie. Sezonul ăsta cald este un sezon cu pericol majorat de infestare cu paraziți", a afirmat medicul parazitolog Mihai Stancu.

Paraziții intestinali ajung în organism din cauza consumului de alimente contaminate, a igienei necorespunzătoare sau din cauza contactului cu o persoană infectată. Medicii spun că netratarea la timp a infecțiilor poate duce la afecţiuni grave.

"Poate să fie anemie la copi, poate să fie stare de microbism. Pot să aibă un efect negativ asupra copilului și să provoace un retard în dezvoltarea fizică iar dacă procesul este mai cronic, nu este exclus și un retard în dezvoltarea intelectuală a copilului", a menționat şefa Secţiei Supraveghere a Parazitozelor CNSP, Vera Lungu.

Începând cu luna octombrie a anului trecut, toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, beneficiază de tratament antiparazitar gratuit. Astfel, în 2016, peste 13 mii de copii au primit tratament pentru infecțiile cu viermi parazitari.

Lasă un comentariu