Au ajuns la compromis. Uniunea creștin-democrată și social-democrații din Germania sunt gata să formeze un Guvern de coaliţie

Embed:

Germania este aproape să iasă din criza politică în care se află după alegerile parlamentare din toamna anului trecut. Uniunea Creștin-Democrată a cancelarului Angela Merkel şi social-democrații lui Martin Schulz au ajuns la un acord privind formarea unui guvern de coaliție, după ultima rundă de negocieri, care a durat peste 20 de ore. 

Cele două partide au ajuns la un consens privind reforma sistemului de sănătate și încadrarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată. Totuşi, conservatorii lui Merkel au fost nevoiți să cedeze fotoliul ministrului de Externe și cel al ministrului Finanțelor.

"Sunt convinsă că acordul de coaliţie pe care l-am aprobat va sta la baza unui guvern bun şi stabil de care ţara noastră are nevoie şi pe care întreaga lume îl aşteaptă", a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Decizia social-democraților lui Martin Schulz nu este, însă, bătută în cuie. Luna viitoare, toți cei 440 de mii de membri ai partidului vor vota pentru sau împotriva unei alianțe cu Uniunea Creștin-Democrată.

În urma alegerilor generale din septembrie 2017, formaţiunea condusă de Angela Merkel a obţinut aproape 33 la sută dintre sufragii, insuficient pentru a conduce de una singură. Negocierile ulterioare cu Partidul Verde și Partidul Liber-Democrat au eșuat.

Astfel, dacă creștin-democraţii nu vor reuși să formeze o coaliție cu social-democrații, preşedintele Germaniei va nominaliza un nou cancelar, care va trebui să treacă de votul Parlamentului.

În cazul în care acesta nu va obține majoritatea voturilor deputaților din Bundestag de trei ori, şeful statului va fi nevoit să declanșeze alegeri anticipate.

Lasă un comentariu