Au dat buzna în Europa. Fiecare al treilea moldovean a călătorit în ţările UE

Embed:

Fiecare al treilea moldovean, adică aproape un milion de oameni, a călătorit în țările Uniunii Europene cu pașaport biometric după liberalizarea regimului de vize. În același timp, peste 130 de mii de moldoveni nu au mai revenit acasă. Sunt datele Poliției de Frontieră prezentate astăzi, după trei ani de la liberalizarea regimului de vize.

În ultimii trei ani, cei mai mulți moldoveni au ales să traverseze frontiera prin punctul de trecere Leușeni - Albița. În jur de 176 de mii au plecat în UE cu avionul, iar peste 175 de mii prin punctul de trecere Cahul - Oancea.

În ultimii trei ani, moldovenii cu pașaport biometric au traversat frontiera de stat pe ambele sensuri de peste 5,3 milioane de ori. Conform datelor statistice, cel mai des au călătorit bărbaţii, în jur de un milion 530 mii de ori, iar femeile au traversat frontiera de un milion 177 mii de ori.

Cei mai mulţi dintre turişti au fost cei cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani. Cei de peste 46 de ani au călătorit de aproape 590 de mii de ori. Mai puțin au vizitat țările Comunității Europene tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani au călătorit de 504 mii de ori, iar tinerii de până la 17 ani au traversat frontiera de 343 de mii de ori. Potrivit datelor oficiale, 9.000 de cetățeni moldoveni nu au fost lăsaţi să treacă frontiera în ultimii trei ani, ceea ce constituie un procent din numărul celor care au beneficiat de acest regim.

Motivele au fost lipsa banilor, depășirea termenului de ședere în statele membre sau neîntrunirea condițiilor de intrare 

Lasă un comentariu