Au luat agheasma mare. Creştinii ortodocşi de stil nou sărbătoresc astăzi Boboteaza

Embed:

În timp ce creştinii ortodocşi de stil vechi se pregătesc de Crăciun, cei de stil nou sărbătoresc, astăzi, Boboteaza - ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de Sfântul Ioan Botezătorul.

Sute de credincioşi au mers dimineața la biserică, pentru a participa la slujba de sfințire a agheasmei mari şi a lua acasă apă sfințită, care se crede că ne apăra de cele rele.

La biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Capitală au venit, astăzi, zeci de enoriaşi ca să participe la liturghie şi să ia acasă agheasmă. Creştinii cred că apa sfinţită are puteri miraculoase - vindecă rănile şi aduce linişte în casele în care este păstrată. 

Preoții îndeamnă creştinii să se abţină, în această zi, de la alcool şi să fie mai buni.

"În această zi trebuie să sărbătorim viața frumos, cu dragoste. Mai multă agheasmă decât băuturi tari! La plecarea acasă de la biserică, lumea își stropește, începând de la poartă, curtea, acolo unde își țin vietățile, animalele, sfințesc prin casă, fac semnul crucii", a spus preotul Ioan Ciuntu.

Între timp, ortodocşii din Grecia obişnuiesc, de Bobotează, să arunce crucea în apă, după care să se scalde în aceasta. La Atena, sute de oameni s-au adunat într-un cartier de pe malul mării Egee pentru a lua parte la ritual.

Potrivit tradiţiilor vechi, se crede că, dacă în ajun de Bobotează plouă, iarna va fi lungă, iar timpul frumos prezice o vară caldă. De Bobotează, fetele pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Creştinii de stil vechi sărbătoresc Botezul lui Iisus Hristos pe 19 ianuarie.

Lasă un comentariu