Au scăpat de datoriile din trecut. În acest an, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a plătit subvenţii de 900 de milioane de lei

Embed:

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a scăpat de datoriile de anul trecut şi a reuşit să achite subvenţii de peste 520 de milioane de lei fermierilor care au depus dosarele în acest an.

Totuşi, statul va rămâne şi în acest an restanţier. Conducerea Agenţiei dă, însă, asigurări că toţi banii vor fi achitaţi agricultorilor în prima jumătate a anului viitor. 

Potrivit datelor AIPA, statul a oferit în acest an subvenţii în sumă de aproape 900 de milioane de lei, cu 200 de milioane mai mult faţă de anul trecut. Din aceşti bani, 520 de milioane de lei au ajuns la fermierii care au depus dosarele în acest an, iar 340 de milioane au fost alocate pentru a plăti datoriile către agricultorii care au depus cererile în 2016.

Alte 31 de milioane de lei constituie contribuţia statului pentru Fondul Naţional al Viei şi Vinului. Totuşi, Agenţia va rămâne cu datorii de peste 240 de milioane de lei pentru anul viitor, întrucât, în acest an, foarte mulţi fermieri au cerut ajutor din partea statului. 

AIPA a recepţionat 7.800 de dosare, cu 40 la sută mai mult decât în 2016. Dintre acestea, peste 80 la sută au fost depuse de întreprinderi mici şi mijlocii, iar 40 la sută de tineri şi femei. Agenţia a respins doar 100 de cereri, faţă de 220 câte nu au fost admise în 2016, întrucât nu au corespuns cerinţelor.

În acest an, cele mai active raioane au fost cele din sudul ţării. Este vorba despre autonomia găgăuză, care a solicitat 68 de milioane de lei, raionul Cahul, unde fermierii au cerut 48 de milioane de lei, şi Căuşeni - cu 40 de milioane de lei.

Potrivit datelor AIPA, peste 20 la sută din suma subvenţiilor solicitate revin plantaţiilor multianuale, iar 7 procente - sectorului zootehnic.

Lasă un comentariu