Au transformat pasiunea într-o afacere de succes. Doi soţi din satul Lărguța administrează un atelier de tâmplărie

Embed:

Un bărbat din satul Lărguța, raionul Cantemir, a reuşit să-şi transforme pasiunea într-o afacere de succes. Acum 10 ani, el şi-a deschis un atelier de tâmplărie şi le-a implicat în muncă pe soţia şi fiica sa. În timp, soţii au cumpărat utilaje moderne, iar micul atelier s-a transformat într-un business de familie productiv. Recent, antreprenorii au construit o hală de uscare a lemnelor, care le va scădea din cheltuielile de producere, după ce au obținut un grant de la Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova. 

Veaceslav Lungu a învăţat să prelucreze lemnul de la tatăl său și a decis să continue acest meşteşug. Pentru a-şi deschide afacerea la care visa, a muncit mai mulţi ani în străinătate şi a investit în atelier toţi banii pe care i-a câştigat. Acum, petrece zile întregi în tâmplărie, unde produce uși, ferestre şi mobilă la comandă.

"Aici absolut nu a fost nimic, eu am cumpărat pământ, am cumpărat, am făcut clădirea, s-a investit, cât am muncit șase, șapte ani în Rusia, s-a investit aici", a spus proprietarul unui atelier de tâmplărie din Lărguţa, Veaceslav Lungu.

Bărbatul a învăţat-o meserie şi pe soţia sa, care îi este partener nu doar acasă, dar şi la serviciu.

"Am început numai cu un utilaj. Pe parcurs am cumpărat al doilea, pe urmă am luat un credit, am luat al treilea, am din credit, am mai luat vreo patru utilaje. A mai fost soțul de vreo două ori la Moscova și am strâns și am luat gaterul", a zis soţia lui Veaceslav Lungu, Natalia Lungu.

Soţii Lungu spun că trebuie să facă aproape totul singuri, întrucât se confruntă cu o criză acută de muncitori. Deși sunt dispuşi să ofere zece locuri de muncă în sat, în prezent, nu au niciun angajat, în afară de membrii familiei. Foştii muncitori au plecat, pentru că lucrul ar fi prea greu, aşa că acum sunt gata să înveţe persoane dornice de a munci. Este şi cazul lui Valeriu Vicol care învață meserie pentru a avea un loc de muncă aproape de casă.

"Așa, m-am hotărât să lucrez aici. Am mai fost prin alte părți, am mai lucrat peste graniță și mai vrem să stăm pe acasă, să lucrăm la noi, în Moldova. Stăm mai liniștiți, avem un loc de muncă aici, nu mai plecăm", a afirmat angajatul tâmplăriei Valeriu Vicol.

Antreprenorii vor scăpa, totuşi, de o parte din griji în această toamnă, când va fi gata hala de uscare a lemnului, care dispune de un sistem de ventilare automatizat. Astfel, deoarece vor usca lemnul pe loc, vor avea mai puţine cheltuieli. Veaceslav Lungu spune că şi-a dorit demult o astfel de hală, însă nu a avut suficienţi bani pentru a o construi. În ajutor i-a venit chiar fiica sa, care este studentă la economie. Tânăra a scris un business plan și a participat la ultimul concurs organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri. Ea s-a numărat printre cei 10 câștigători care au obţinut granturi, menite să îi susţină pe micii antreprenori.

"Am aplicat, am avut norocul să câștig. Am fost șocată, desigur, și tatăl meu la fel. Ea va fi a acoperită, va fi izolată, cu vată minerală, va fi izolare termică. Vor fi ventilatoarele care vor ieși afară, va fi instalat un sistem computerizat care va monitoriza umiditatea", a spus fiica soţilor Lungu, Alina Lungu.

Construcția halei de uscare a lemnului și dotarea acesteia cu utilajul necesar a costat 80 de mii de lei.

Lasă un comentariu