Audieri în Parlament. Reprezentanţi ai SIS şi MAI, la raport

Embed:

Peste o sută de cazuri de uzurpare a puterii de stat, trădare de patrie și mercenariat au fost înregistrate în ultimii trei ani în țara noastră. În cele mai multe cazuri, tinerii moldoveni acceptă să lupte în zone de conflict, cum ar fi estul Ucrainei sau în Siria.

Bărbații sunt atrași de sumele generoase oferite în schimbul activității ilegale. Informațiile au fost dezvăluite de reprezentanții Serviciului Informații și Securitate și ai Ministerului de Interne, care au fost audiați astăzi de Comisia Securitate a Parlamentului. 

Audierile s-au desfășurat cu ușile închise și au durat mai bine de o oră.

"Există o sută asemenea cazuri, dintre care 70 la sută din asemenea cazuri sunt pe mercenariat. Sunt de obicei cetățeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia și provin din familii socialmente defavorizate. Motivația financiară îi determină pe majoritatea să facă acest pas", a spus preşedintele Comisiei Securitate, Roman Boţan.

Datele Procuraturii arată că, în ultimii doi ani, 12 persoane au fost condamnate pentru activităţi de mercenariat, din totalul celor 49 de persoane care au fost puse sub învinuire. Totodată, alte 28 de persoane au fost anunţate în căutare. 

"În baza dosarelor care sunt la Procuratura Generală sunt mai multe persoane care nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale. Persoanele care sunt identificate de noi şi Serviciului de Informaţie şi Securitate la moment se află în zonele de Est a Ucrainei cât şi în Siria", a declarat viceministru al Afacerilor Interne, Oleg Babin.

Potrivit Serviciului Informații și Securitate, aceste persoane sunt depistate datorită colaborării cu serviciile de securitate ale statelor vizate. La fel, a fost stabilită metoda prin care sunt racolați mercenarii moldoveni, însă ea nu a fost făcută publică. Se știe însă că tinerii sunt plătiți cu sume generoase de bani. 

"Salariul unui mercenar variază de la o mie de euro până la două, trei mii de euro lunar. Sunt recrutați sub două aspecte: sub aspect ideologic și celălalt pe baza materialului. Evident că în baza beneficiilor materiale pe care le obține", a precizat directorul adjunct SIS, Alexandru Balan.

Cel mai recent caz a fost înregistrat săptămâna trecută, când un tânăr originar din Dubăsari a fost ucis în Siria, luptând de partea rușilor. Potrivit presei din Ucraina, până a fi racolat în rândul mercenarilor, bărbatul s-a convertit la islam. 

Lasă un comentariu