Audieri parlamentare. 38 de cauze penale pentru spălare de bani, în 2017

Embed:

38 de cauze penale pentru spălare de bani au fost iniţiate în primele nouă luni ale acestui an. Anunţul a fost făcut în cadrul audierilor organizate de Comisia Securitate a Parlamentului privind aplicarea legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, dar şi a finanţării terorismului.

Totodată, cei 16 angajaţi ai Direcţiei pentru prevenirea şi combaterea acestei infracţiuni a Centrului Naţional Anticorupţie au analizat peste 470 de mii de formulare suspecte.  

"Vine un deţinător de card bancar din Turcia şi face o cumpărătură la McDonald,s, o cafea. Nu contează suma. Softul automat califică ca tranzacţia suspectă în spălarea banilor deoarece premisa este Turcia, ţara de origine a banilor şi respectiv vă daţi seama câte persoane de origine turcă vin în Republica Moldova şi respectiv de aici apare numărul acesta", a spus şeful de direcţie, CNA, Vasile Șarco.

Din totalul celor aproape 40 de anchete, 10 au ajuns pe masa acuzaţilor. În trei dintre ele, care au fost expediate de Procuratura Anticorupţie, judecătorii au pronunţat deja sentinţe.  Este vorba de dosarele lui Veaceslav Platon, al primarului de Orhei, Ilan Şor şi al fostului manager de la ASITO, Ruslan Doboş. 

Lasă un comentariu