Autorităţile de la Chișinău insistă pe reforma sistemului electoral

Embed:

Autorităţile de la Chişinău, împreună cu cetățenii, vor insista pe reforma electorală, care va oferi dreptul de alegere directă a deputaților, dar vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Declaraţia a fost făcută astăzi de către preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing.

"Imediat ce primim această expertiză, noi o vom analiza şi vom începe să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modificările necesare. Urmează să avem mai multe consultări pe intern, dar şi în extern, după ce primim recomandările şi să găsim formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova să fie făcută în concordanţă deplină cu recomandările juriştilor Comisiei de la Veneţia", a menționat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a mai declarat că regretă faptul că unele partide extraparlamentare şi un grup de ONG-uri care le sunt afiliate luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputatii.

"Este regretabil faptul că opoziţia neparlamentară se ascunde cu laşitate după câteva ONG-uri, spuneam că nu are curajul să iasă deschis în faţa oamenilor şi să le explice, de ce vor să ne impună să voteze în continuare deputaţii pe liste de partid, unde se pot ascunde oameni necunoscuţi şi incompetenţi. Aceşti politiceni se tem de contact direct cu cetăţenii în alegeri, de aceea nu le place sistemul votului direct", a afirmat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău vor face modificările necesare, conform expertizei Comisiei de la Veneţia, astfel ca documentul să corespundă standardelor europene.

"Comisia de la Veneția nu se expune pe oportunitatea politică, deoarece tot ce ține de oportunitatea politică aparține dreptului sau alegerea suverană a statului. În Republica Moldova există o singură instituție care este delegată de cetățenii Republicii Moldova cu dreptul de a lua astfel de decizii și această instituție este Parlamentul Republicii Moldova", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Comisia de la Veneţia urmează să se expună asupra proiectului privind schimbarea sistemului electoral din ţara noastră la sfârşitul acestei săptămâni. Proiectul prevede ca, la următoarele alegeri, 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Lasă un comentariu