Baba Dochia. Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii în această zi

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc, astăzi, pe cuvioasa muceniţă Eudochia. În popor această zi este asociată cu Baba Dochia care începe să se scuture cele 12 cojoace, cu care s-a îmbrăcat când a plecat cu oile la munte. Se spune că legenda babei Dochia reprezintă de fapt lupta dintre primăvară şi iarnă.

Această zi are mai multe semnificaţii pentru locuitorii din satul Prepelița, raionul Sângerei. Gospodinele de aici obişnuiesc să numere astăzi ouăle.

"Iată așa se caută, dacă este bănuț înseamnă că e bun de pus sub cloșcă. Ouăle nu le păstrez în frigider,le pun în coș la temperatura camerei pentru ca să pot scoate puișori", a spus locuitoarea satului Prepeliţa, Sîngerei, Maria Aparatu.

Anterior, în această zi oamenii obișnuiau să aprindă ruguri.

"Tata ne spunea că în aceste zile se trifnește iarna. Adică se luptă iarna cu primăvara. Înainte de răsăritul soarelui se aprindea focul. Se aduna o grămăjoară de resturi și le dădeau foc, pentru ca fumul și căldura de la rug să alunge iarna, ca să vină primăvara cât mai repede", a precizat locuitoarea satului Prepeliţa, Sîngerei, Maria Aparatu.

Oamenii evită să muncească în acestă zi.

 "Azi nu lucrez e sărbătoare mare. E păcat, e cu primejdie, de vânt mare, de furtună", a zis locuitoarea satului Prepeliţa, Sîngerei, Anastasia Corolevschi.

Sărbătoarea este respectată şi de crescătorii de animale. Potrivit tradiţiei, Baba Dochia îngraşă vitele şi le protejează de boli, dacă gospodarul le îngrijește corespunzător.

"Le dăm mâncare pe săturate ca să între și ele în primăvară mai sănătoase, cu puteri noi", a afirmat locuitoarea satului Prepeliţa, Sîngerei, Vera Navoloaca.

Tradiţia spune că de mâine, temperaturile ar trebui să fie în creştere,iar primăvara îşi intră pe deplin în drepturi.

Lasă un comentariu