Bani, investiţi în economia ţării. Modificarea Legii Cetăţeniei ar putea aduce 25 miliarde lei

Embed:

Modificările efectuate la legea cetăţeniei vor putea aduce în bugetul de stat 25 de miliarde de lei. Sunt calculele ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, care precizează că banii vor fi investiţi în economia ţării. Suma este cu şapte miliarde de lei mai mică decât bugetul de stat pentru acest an.

Potrivit legii, persoanele care vor investi o sută de mii de euro sau vor procura hârtii de valoare în sumă de 250 de mii de euro vor avea dreptul să obţină cetăţenia ţării noastre. Potrivit Ministerului Justiţiei, ideea oferirii unor astfel de facilităţi pentru investitori a apărut la solicitarea oamenilor de afaceri din străinătate. Acestea au drept scop de a atrage cât mai mulţi bani, care vor fi investiţi în economia ţării. 

"Ceea ce înseamnă locuri de muncă suplimentare, generatoare suplimentare de taxe, din care vor fi plătite aparatul statului, pensiile, indemnizaţiile. Ne-am dori, probabil, ca să avem şi noi capacităţile să dezvoltăm produse noi sau măcar să apărem pe una dintre hărţile importante a manufacturii sau a produselor IT, unde lucrăm, la fel, destul de mult", a spus ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Vladimir Cebotari a mai precizat că procedura de oferire a cetăţeniei Moldovei pentru investitori va fi una simplificată, dar nu exclude mecanismele de control prin care se va confirma provenienţa legală a banilor, care vor ajunge în ţară. În cazul în care se va depista că persoanele au fost implicate în spălare de bani şi corupţie, cetăţenia va fi retrasă.

Experţii economici spun că beneficiile acestei legi vor fi enorme.

"Să presupunem că pe o perioadă de un an, o mie de persoane vor obţine cetăţenia Moldovei, asta înseamnă 250 de milioane de euro. Banii intră în ţară sub formă de investiţii, nu sunt depozitaţi într-un loc anumit. Încep să fie construite fabrici, uzine, întreprinderi", a menționat expertul economic, Oleg Cosîh.

De cealaltă parte, analiştii critică reacţia opoziţiei la acest subiect. Valeriu Reniţă susţine că toate iniţiativele venite din partea guvernării sunt criticate de partidele din opoziţie, care însă nu vin cu alternative.

"Orice ar spune puterea, orice ar propune, orice iniţiativă este blocată numai din cauza că vine din partea puterii, dar bine, din partea cui trebuie să vină? Discuţiile lungi şi interminabile sunt un fel de a bloca iniţiativele", a comentat analistul politic, Valeriu Reniţă.

Lasă un comentariu