Biroul Naţional de Statistică: Volumul exporturilor în 2017 a ajuns la circa două miliarde de dolari

Embed:

Republica Moldova îşi revine după criza din anii 2014 - 2015, atunci când exporturile au scăzut semnificativ. Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, de la începutul anului 2017 până în luna octombrie exporturile de mărfuri au crescut cu peste 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit autorităţilor, creşterea se datorează investiţiilor făcute în ultimii ani de Uniunea Europeană în special în parcurile industriale şi zonele economice libere. 

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul exporturilor în 2017 a ajuns la aproximativ două miliarde de dolari. Peste un miliard de dolari au ajuns în buget din exportul mărfurilor autohtone, restul din reexportul produselor din alte ţări.

În Uniunea Europeană au ajuns mărfuri în valoare de peste un miliard de dolari, iar în ţările CSI de 380 de milioane de dolari.

În perioada ianuarie - octombrie a acestui an au crescut şi exporturile de carne cu 49 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu 47 la sută s-a mărit şi exportul de tutun, iar cel de metale cu peste 44 la sută.

Tot în aceiaşi perioadă au crescut şi exporturile de produse chimice organice şi a îngrăşămintelor naturale cu aproximativ 41 la sută, iar cel a aparatelor electrice cu 37 la sută.

În luna octombrie a acestui an exporturile au crescut cu peste 33 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit experţilor economici, în următoarea perioadă Moldova ar putea exporta mai mult atât spre UE cât şi în ţările din CSI.

Lasă un comentariu