BNM: Timp de o lună, creditele s-au ieftinit, în medie, cu 0,4 puncte procentuale

Creditele continuă să se ieftinească. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că în aprilie, dobânzile medii au fost de 10,63 la sută anual sau cu peste 5 puncte procentuale mai mici decât în aprilie 2016. 

Banca Naţională a precizat că doar timp de o lună, creditele s-au ieftinit, în medie, cu 0,4 puncte procentuale. De asemenea, în aprilie, cele mai solicitate au fost împrumuturile acordate pe un termen de doi ani. Acestea au fost oferite la o rată medie de 11,38 la sută anual. Ponderea lor a fost de peste 35 la sută din volumul total al creditelor noi acordate.

În acelaşi timp, cea mai mică rată a fost aplicată pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice pe un termen de peste 5 ani - 9,19 la sută. De cealaltă parte, cele mai scumpe sunt în continuare împrumuturile oferite persoanelor fizice pe un termen de până la o lună - 13,64 la sută.

Două treimi din creditele noi în lei au fost acordate în aprilie persoanelor juridice. Conform datelor BNM, la sfârşitul lunii trecute, soldul creditelor acordate persoanelor fizice şi juridice era de peste 38,6 miliarde de lei.

Lasă un comentariu