Bombă cu ceas! În Anenii Noi kilograme de deşeuri medicale sunt aruncate la întâmplare

Embed:

Sute de seringi, perfuzii şi mănuşi chirurgicale folosite sunt depozitate într-o clădire abandonată ce aparţine Spitalului Raional Anenii Noi.

Directorul spitalului susţine că nu ştie nimic despre depozitul improvizat, în timp ce unul dintre colegii săi recunoaşte că depozitează aici instrumentele medicale uzate. Localnicii spun că depozitul este un adevărat pericol, deoarece oricine, poate intra în clădire.

Iar medicii epidemiologi califică situaţia drept strigătoare la cer, precizând că deşeurile sunt o adevărată sursă de infecţie. 

Priveliştea nu l-a luat prin surprindere, însă, pe şeful de gospodărie a spitalului. 

La câţiva metri distanţă de depozitul ilegal se află Punctul de Urgenţe Anenii Noi. Şeful substaţiei recunoaşte că a depozitat deşeuri medicale în clădirea abandonată. 

"De cât timp ele stau acolo? De vreo cinci-saşe ani. În altă parte n-am avut unde să le punem. Nu-s toate a noastre acolo, numai să nu dea vina că sunt pe noi, acolo mai mulţi au stocat", a menționat şeful substaţiei Anenii Noi, Nicolae Pila.

Directorul Spitalului Raional Anenii Noi a fost greu de găsit. După ce am fost minţiţi că acesta s-ar afla în pauză de masă, Nicolai Usatîi, de fapt, se ascundea de presă într-o cameră de la etajul inferior. Mai mult, acesta a refuzat să vorbească în faţa camerei.

"Cum au ajuns acolo? Nu vă pot spune. Eu nu pot să mă duc în toată ziua în toate încăperile care sunt abandonate. Da, ea nu este normală. Eu sunt de-acord cu d-stră ca ea nu este normală. -Ia uitaţi-vă, vi se pare normal? - Vă rog uitaţi-vă, perfuzii, seringi", a spus Directorul Spitalului Raional Anenii Noi, Nicolae Usatîi.

Medicii epidemiologi avertizează că deşeurile medicale, depozitate necorespunzător, reprezintă o sursă de infecţii. De asemenea, specialiştii spun că fiecare instrument medical cu excepţia celor din inox, după utilizare, trebuie să fie ars.

"Hepatitele virale B, C, D, E , chiar şi HIV/SIDA , se se transmite prin sânge asta-i molipsitor pentru oameni", a precizat medicul epidemiolog Spitalul Clinic Republican, Gheorghe Braga.

Locuitorii oraşului Anenii Noi sunt revoltaţi de această situaţie.

Ministrul Sănătăţii spune că va investiga cazul.   

"Noi ne-am autosesizat, există un regulament cu privire la utilizarea acestor deşeuri medicale. Este ceva inacceptabil", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi
Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Potrivit regulamentului sanitar, instituţiile medicale sunt obligate să dezinfecteze consumabilele folosite, să le depoziteze în locuri speciale şi să le distrugă.

În Republica Moldova, anual se adună peste 20 de mii de tone de deşeuri medicale.

Lasă un comentariu