Buget întârziat. Capitala va avea în 2017 un deficit de 400 milioane de lei

Embed:

Cu întârziere de patru luni, municipiul Chişinău are, în sfârşit buget. Cel mai important document finaciar al Capitalei a fost aprobat astăzi în lectură finală, cu votul a 43 de consilieri muncipali. Desigur, nu s-a trecut fără dscuţii aprinse şi schimb de replici între socialişti şi liberali. Dezbaterile au durat cam patru ore, ceea ce însă nu a diminuat deficitul bugetar pe care îl va avea Chişinăul în acest an. 

Bugetul Capitalei pentru acest an prevede cheltuieli de 3,7 miliarde de lei, ceea ce este cu 200 de milioane mai mult decât anul trecut. Asta în timp ce veniturile la buget sunt de doar 3,3 miliarde de lei, ceea ce formează în bugetul Capitalei o gaură de 400 milioane de lei. Astfel deficitul bugetar din 2017 este mai mare decât anul trecut şi urmează a fi acoperit din împrumuturi şi surse externe de finanţare.

Tradiţional, cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru învăţământ. Este vorba despre 1,7 miliarde de lei.
În 2017, Direcţia Transport va gestiona un buget de aproape 1 miliard de lei, bani alocaţi inclusiv pentru asamblarea a 20 de troleibuze şi procurarea a 20 de autobuze. Iar pentru asistenţă socială au fost alocate aproape 325 de milioane de lei.

În căutarea unor noi surse pentru acumulările la buget, consilierii municipali au instituit taxe noi şi au majorat unele impozite locale. De exemplu, în premieră, vor plăti impozite cei care administrează magazine online şi centre de agrement pentru copiii. Este vorba despre taxe anuale în valoare de patru mii şi respectiv, trei mii de lei. De asemenea, studiourile foto vor trebuia să plătească 3.500 de lei, iar agenţiile de bilete avia, 3000 de lei.

De În aceaşi timp proprietarii benzinăriilor vor achita la bugetul local 36 de mii de lei pe an, ceea ce este cu 15 mii de lei mai mult decât până acum. Şi saloanele auto vor plăti taxe mai mari, de până la 80 de mii de lei anual. În acelaşi timp, aleşii locali au dat dovadă de generozitate faţă de comercianţii din pieţe, pentru care au redus în jumătate taxele locale.

"Noi ne străduim că atragerea surselor din băncile comerciale să fie mai mică suma. Cea mai mare sumă din deficitul bugetar este atragerea împrumurilor străine. Răspunde Direcţia generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie", a spus şeful interimar al Direcţiei Finanţe Chişinău, Valentina Văzdăuţan.

Modul în care a fost împărţit bugetul municipal l-a indignat pe socialistul Vitalie Mucan, care a devenit cunoscut pentru cadourile pe care i le-a făcut lui Dorin Chirtoacă. Replica edilului nu a întârziat.

"Domnule primar, dumneavostră dacă încălţaţi cizmele acealea pe care vi le-am dat şi aţi ieşit în teren să curăţaţi oraşul, nu era haos", a precizat consilierul PSRM, Vitalie Mucan.

Nemulţumiţi că propunerile lor de modificare a bugetului nu au fost votate, socialiştii le-au reproşat liberalilor că alocă iraţional bani pentru modernizarea unor instituţii de învăţământ.

Într-un final, întreaga fracţiune PSRM a votat pentru bugetul Capitalelei.

Lasă un comentariu