Businessmenii locali și investitorii străini cer să fie limitate abuzurile asupra lor. Aceștia au făcut solicitarea la Gala AOAM

Embed:

Businessmenii locali şi investitorii străini au cerut Guvernului și Parlamentului să aprobe de urgenţă pachetul de legi privind limitarea abuzurilor asupra agenților economici.

Ei au făcut solicitarea la Gala Oamenilor de Afaceri din Moldova, la care au participat peste 400 de antreprenori, conducerea Executivului și parteneri de dezvoltare străini.

Businessmenii au menţionat că reforma propusă de Ministerul Justiției va dinamiza mediul de afaceri. Astfel, economia din ţară va primi un impuls, întrucât vor fi create noi locuri de muncă și vor creşte veniturile la bugetul de stat. 

"Reforma trebuie aprobată cât mai curând. Totuşi, trebuie de acţionat în aşa fel încât ceea ce prevede legislaţia să nu ducă la nepedepsirea escrocilor şi a hoţilor", a spus afaceristul Alexandru Bilinkisi.

"În luna noiembrie am făcut un studiu, împreună cu colegii de la asociaţiile de business. 511 companii au zis că sunt anumite probleme cu organele de control, anumite chestiuni care împiedică dezvoltarea afacerilor", a precizat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea.

"Bineînţeles, controlul este necesar, dar acesta trebuie să fie motivat şi nu trebuie să încurce, nici într-un caz, dezvoltării businessului. În această ordine de idei, la început am fost miraţi de iniţiativa guvernării şi a lui Vlad Plahotniuc. Nu ne-am închipuit că acest lucru este posibil şi simţim cum unii se împotrivesc la implementarea acestei idei", a afirmat preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, Alexander Koss.

Şi partenerii străini consideră că, în urma implementării reformei, ţara noastră va fi mai atractivă pentru investitori.

"În general, iniţiativa este una benefică pentru orice ţară, întrucât creează condiţii optime pentru investitori. Guvernul Moldovei nu este singur în procesul de aprobare a reformei. Partenerii de dezvoltare sunt alături de voi, vom continua să vă oferim suport", a menționat şeful proiectului Climatului Investiţional din Moldova, Lily Begiashvili.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc, afirmă că îmbunătăţirea climatului de business este o prioritate, iar acest lucru este posibil şi datorită unei bune colaborări între guvernare şi mediul privat.

"Noi suntem interesaţi ca în Republica Moldova să existe o colaborare corectă, onestă şi benefică pentru ambele părţi, între guvernare şi business. Şi ea există, asta opoziţia se teme de ea, dar noi o vom promova oricum. Noi vom găsi tot timpul, neapărat, argumente, ca să convingem şi partenerii noştri de dezvoltare, care încă ezită să susţină acest proiect", a declarat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Şi premierul Pavel Filip consideră că această reformă va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri.

"Noi nu ne-am propus drept scop să-i pedepsim, numaidecât, pe toţi şi, Doamne fereşte, să nu scape cineva nepedepsit. Noi ne-am pus drept scop să dezvoltăm economic Republica Moldova şi ca oamenii de afaceri să se simtă bine, să plătească bani în buget şi, astfel, noi ne vom putea realiza un obiectiv important pentru noi - să facem investiţii sociale şi investiţii publice", a zis premierul, Pavel Filip.

Iniţiativa de a reduce abuzurile faţă de agenţii economici aparţine Partidului Democrat. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi a fost supus dezbaterilor publice. Tot pentru a reduce din presiunile asupra antreprenorilor, au fost reduse numărul entităţilor cu funcţii de control şi a actelor permisive.

Mai multe organizații neguvernamentale se opun, însă, aprobării acestui pachet de legi.

Lasă un comentariu