Cad capete la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală! Trei angajaţi ai instituţiei au fost demişi din funcţie

Embed:

Cad capete la Institutul Mamei şi Copilului după ce o tânără a fost lăsată să avorteze singură în toaleta spitalului. Şeful Secţiei Ginecologie, moaşa principală şi asistenta medicală care a supravegheat pacienta au fost demişi din funcţie. Iar medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal şi managerul IMC s-au ales cu mustrare aspră.

Membrii comisiei care a investigat cazul au anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că angajaţii instituţiei au comise mai multe încălcări de ordin administrativ şi deontologic.

Comisia specială, instituită de Ministerul Sănătăţii a constat că medicii au comis mai multe erori în acest caz. În primul rând, ei erau obligaţi să-i ofere pacientei medicamente gratuite. Aceştia însă, au trimis-o să cumpere preparatele de la farmacie fără prescripţie medicală.

"Este inexplicabil acest fapt, asta pentru că instituţia medicală este pe deplin asigurată cu medicamentele necesare. La întrebarea noastră, de ce s-a procedat astfel, am primit răspuns de la medici că se mai întâmplă", a spus preşedintele comisiei Igor Dondiuc.

Potrivit comisiei, pacienta nu a fost informată despre toate etapele avortului medicamentos ceea ce i-a provocat un şoc psihologic. Nici angajaţii medicali nu au avut o atitudine corespunzătoare faţă de pacientă. Aceştia urmau să o supravegheze şi să-i ofere analgezice mai puternice, pentru a-i reduce din dureri.

"Probabil au avut loc şi unele insultări şi brutalizări", a afirmat preşedintele comisiei Igor Dondiuc.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, responsabili pentru această situaţie se fac atât angajaţii medicali care au supravegheat-o, cât şi managerii instituţiei.

"Domnule director, dumneavoastră purtaţi şi personal o vină în acest caz. Deoarece ierarhic este corect, vom dispune pentru directorul medical de la Institutul Mamei şi Copilului sancţiune prin mustrare aspră", a zis secretarul general de stat Ministerul Sănătăţii, Boris Gîlca.

Secretarul general de stat a Ministerului Sănătăţii susţine că pentru a preveni astfel de cazuri este nevoie de o reformare a sistemului.

"Vom dispune activarea în fiecare instituţie medicală a unei comisii interne instituţionale, pe cazurile de etică şi deontologie, pe cazurile malpraxis. Asta până când vom avea în Republica Moldova o instituţie responsabilă de examinarea cazurilor de erori medicale", a spus secretarul general de stat Ministerul Sănătăţii, Boris Gîlca.

În data de 14 decembrie, o tânără din Anenii Noi a avortat în toaleta secţiei Genecologie din cadrul Institutului Mamei şi a Copilului. Aceasta i-a acuzat pe angajaţii instituţiei de neglijenţă şi comportament inadecvat. Ministerul Sănătăţii a creat o comisie independentă pentru investigarea cazului, iar Inspectoratul General de poliţie s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru neglijenţă.

Lasă un comentariu