Călătoria cu taximetrul, un lux pentru persoanele cu handicap locomotor din Capitală. Nicio companie nu şi-a dotat autoturismele pentru transportul celor cu dizabilităţi

Embed:

Călătoria cu taximetrul este un lux pentru persoanele cu handicap locomotor din Chişinău. Nicio companie nu şi-a dotat autoturismele pentru transportul celor cu dizabilităţi, deşi o lege le obligă să aibă mașini cu rampă pentru cărucior. De parcă n-ar fi fost de ajuns necazurile din viaţa lor, oamenii ţintuiţi în scaune cu rotile trebuie să suporte şi nepăsarea celor din jur. 

Alexandru Cebotari este din Chişinău şi s-a născut cu un handicap locomotor. Atunci când trebuie să ajungă urgent într-un alt capăt al oraşului, nu găseşte soluţii. Şi asta pentru că firmele de taximetrie nu au maşini adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. 

Dispecerii de la companiile de taxi din Chişinău sunt puşi în dificultate când aud pe cineva care comandă o mașină specială pentru persoane cu dizabilități.

Nici alţi operatori de taxi nu au auzit de maşinile pentru persoanele cu nevoi speciale. În cele din urmă, dispecerii i-au propus lui Alexandru o maşină de tip universal, care este mai încăpătoare. L-au avertizat însă că va trebui să plătească mai mult pentru o astfel de călătorie. 

"Dacă la mine scaunul se strânge, şi eu pot să chem un minivan, sau un universal. Deja o persoană care are scaun mai masiv, sau electric, deja au dificultate, ei nu pot orice maşină să cheme, deja să se poată deplasa prin oraş", a spus locuitorul Capitalei, Alexandru Cebotari.

În Moldova sunt peste 179 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 15 mii cu handicap locomotor. Firmele de taximetrie, potrivit unei legi adoptate acum mulţi ani, sunt obligate să aibă cel puţin o maşină adaptată pentru persoanele cu nevoi speciale. În Chişinău nu am găsit niciuna.

Administratorii companiilor de taxi au explicat că nu au astfel de maşini în dotare pentru că ar costa de câteva ori mai scump decât un automobil simplu.

"Dacă o simplă maşină costă aproape 10 mii de euro, atunci o maşină adaptată depăşteşte 20 de mii de euro. Am încercat anterior să cumpărăm o astfel de unitate de transport, însă nu am făcut-o din cauza preţului exagerat", a afirmat administratorul companie de taxi Vladimir Cobasov.

Operatorii de taxi nu ţin cont de necesităţile persoanelor cu nevoi speciale, pentru că, în prezent, legea care îi obligă să aibă cel puţin o maşină adaptată, nu prevede şi o eventuală amendă pentru astfel de încălcări.

"Nu avem expres indicat în codul contravenţional. Sancţiunea este aplicată pentru nerespectarea prescripţiilor, urmare a controalelor inopinate la sediile operatorilor de transport", a spus şeful adjunct de direcţie din cadrul ANTA, Veaceslav Balteanco.

Anul trecut, 17 firme de taximetrie au fost amendate pentru că nu au îndeplinit normativele impuse de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Transport Auto. O astfel de încălcare se sancţionează cu până la 7 mii 500 de lei.

Lasă un comentariu